Siirry pääsisältöön

VIIMEISET SOMETHING ROTTEN! -ESITYKSET 26.4. & 27.4.! Osta lippuja!

Musikaali

Something Rotten!

Broadway-musikaali Something Rotten! esitetään ruotsiksi ensimmäistä kertaa Suomessa! Something Rotten! on hullun hauska farssi yhtäältä Hamletin ja toisaalta musikaaligenren mahdollisesta synnystä!

Esitetään

13.09.2023 - 27.4.2024

Aika

n. 2 h 45 min, sis. väliajan

Kieli

Ruotsi, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Tekstitysavain: BZ4U

Näyttämö

Päänäyttämö

Hullun hauska tarina musikaaligenren mahdollisesta synnystä

Ensi-ilta Päänäyttämöllä 14.9.2023.

Hullun hauska farssi yhtäältä Hamletin ja toisaalta musikaaligenren mahdollisesta synnystä! Päädymme kuvitteelliseen, steampunkilla höystettyyn renessanssiin 1590-luvun Lontooseen. Kaksi veljestä yrittää niittää suosiota ”megatähti” William Shakespearen varjossa. Shakespeare kun tuottaa hittejä yksi toisensa perään.

Musikaali pilailee oman tyylilajinsa kanssa. Something Rottenissa on lukuisia viittauksia tunnettuihin musikaaleihin sekä moniin Shakespearen näytelmiin, varsinkin Hamletiin. 

– Musikaalin tyylilajin kanssa vitsaileminen on riemullista siksi, että kaikki ovet ovat auki – kaikki on sallittua. On sekä hauskaa että nautinnollista bongailla lukemattomia viittauksia kuuluisiin musikaaleihin, joita on sujautettu Something Rotteniin, Martin Segerstråle myhäilee. Hän on musikaalisesti vastaava tässä esityksessä. 

-Tämä on komedia, mutta myös eräänlainen kunnianosoitus musikaaleille, sanoo ohjaaja Markku Nenonen.

Esityksessä sekoitetaan villisti faktaa ja fiktiota. Tämä musikaali kommentoi nykyaikaa renessanssin kautta. Hamlet, Shakespearen ehkä tunnetuin teos on tässä yksi ainesosa, kuten myös kananmuna, tarinassa on jotain mätää…

Åbo Svenska Teater tekee nyt pitkästa aikaa musikaalin ja esittää ensimmäisenä teatterina Suomessa musikaalin Something Rotten! ruotsiksi. Something Rotten! on John O’Farrellin ja Karey Kirkpatrickin kirjoittama ja Wayne Kirkpatrickin säveltämä ja sanoittama. Musikaali sai Broadway-ensi-iltansa 2015 ja se sai kymmenen Tony Awards-ehdokkuutta, mm “Best Musical”.

Monesta Shakespearin näytelmästä on tehty musikaaleja, West Side Story on ehkä kaikkein tunnetuin ja se pohjautuu Romeoon ja Juliaan. Muitakin musikaaleja on tehty Shakespearen näytelmistä mm Kiss me Kate ja Two men of Verona mutta Something Rotten! ei ole musikaali Shakespearen näytelmästä vaan komedia siitä, miten Hamlet näytelmä on kenties syntynyt.

On kautta vuosien esitetty erilaisia teorioita siitä, ovatko kaikki näytelmät juuri yhden henkilön kirjoittamia. Something Rotten! on vaihtoehtoinen tarina Tanskan prinssin elämästä kertovan näytelmän synnystä.

Tässä yhdistetään tunnettujen musikaalien nimiä ja melodioita, steppiä, showta, juonittelua sekä Shakespearin runoutta. Luvassa on suuri extravaganza, jossa on iloa silmälle ja korvalle ja jotain mätää juonessa!

Musikaali on tekstitetty sovelluksessa Subtitle Mobile, tekstitysavain on BZ4U. Lue lisää sovelluksesta täältä.

Näytös 1

Avausnumero “Astu renessanssiin” esittelee kukoistavan kulttuuriaikakauden 1590-luvun Lontoossa sekä Shakespearen ikonisen statuksen. 

Bottomin veljesten teatteri: Nick ja Nigel Bottom, kaksi näytelmäkirjailijaa, yrittävät epätoivoisesti saada kirjoitettua menestysnäytelmän kilpaillakseen Shakespearen kanssa. Veljeksillä on taloudellisia vaikeuksia ja haasteita luovuuden suhteen. Nickin vaimo Bea haluaa auttaa hankkimalla töitä. Se ei todellakaan ole helppoa. 

Toinen veljeksistä käy oudon ennustaja Nostradamuksen puheilla ottaakseen selvää mikä on tulevaisuuden suurin menestys teatterin saralla. Nostradamus ennustaa kokonaan uudenlaisen teatterin syntyä ja antaa samalla pari arvoituksellista vinkkiä. 

Veljekset yrittävät päästä kiinni uuteen tyylilajiin ja kokeilevat tanssin ja musiikin yhdistämistä uuteen näytelmäänsä. Tuloksena on humoristinen ylistys uudelle tyylilajille, musikaalille.

Nigel törmää nuoreen naiseen nimeltään Portia, joka jakaa Nigelin intohimon runoutta kohtaan. Nuorten suhde ei ole Portian isän eikä liioin Nigelin isoveljen mieleen.

Kaikki löytävät tavalla tai toisella tiensä Shakespearen yksityisjuhliin. Kulttuurieliitti on koolla ja  tilaisuuden itsestään selvä tähti on Shakespeare.

Näytös 2

Shakespearean kalenteri on täpötäynnä ja hän kertoo millaista on olla idoli. ”Tää on vaikeaa” -laulun kautta avautuu Shakespearen epäröinti ja epävarmuus näytelmäkirjailijana. Hän laatii suunnitelman saadakseen selville mitä Bottomin veljeksillä on tekeillä.

Veljekset jatkavat musikaalinsa kehittämistä, mutta heidän yrityksensä änkeä kaikenlaiset musikaalivivahteet samaan esitykseen johtavat yhä hullunkurisempaan lopputulokseen. Ensembleen otetaan uusi näyttelijä, naamioitunut Shakespeare.

Nigel ja Portia tapaavat salaa ja ovat valmiita “antautumaan”. Runous on heidän yhteinen intohimonsa. He haaveilevat Portian isän hyväksyvän heidän rakkautensa.
Nick ja Nigel riitaantuvat musikaalinsa sisällöstä. Nick pitää kiinni kaikesta, mitä on Nostadamukselta kuullut. Nigel haluaa olla itselleen uskollinen ja kirjoittaa aivan muusta kuin siitä mistä Nick jankuttaa. Veljekset kiistelevät myös pikkuveli-isoveli suhteestaaan. 

Shakespeare on luvannut “vilkaista” Nigelin runotuotoksia. Shakespeare yrittää harhauttaa Nigelia kirjoittamaan Nickin ideasta ja jättää kauniit runot, jotka ovat aidosti koskettavia ja hyviä. Bea ja Nigel keskustelevat Nickin käyttäytymisestä ja Bea toivoo Nigelin antavan tukea veljelleen. 

Kesken Bottomin veljesten musikaalin Shakespeare paljastaa itsensä ja samalla Nickin petoksen. Alkaa oikeudenkäynti, jonne Nickille ilmaantuu yllättäen puolustusasianajaja, odottamaton todistaja ja tuomio lankeaa.

Eräs teatteriseurue kumppaneineen jättää turvallisen näyttämönsä. Bottomin veljekset löytävät vihdoin oman luovuutensa ja he saavat aikaan ainutlaatuisen teatterielämyksen.

Musikaalin nimi juontaa juurensa Hamletin ja Marcelluksen repliikkiin “Something is rotten in the state of Denmark.”/ ”On jotain mätää Tanskanmaalla.”

Musikaali alkaa väärinymmärryksestä ja hämmennyksestä, joka on ominaista Shakespearen näytelmille. Something Rottenin juonessa on viitteitä monista muista Shakespearen näytelmistä: mm Romeo ja Julia,  Macbeth, Loppiaisaatto sekä Erehdysten komedia. Tämän lisäksi moni hahmo Something Rottenissa on saanut nimensä Shakespearen näytelmien hahmoilta. 

William Shakespeare (1564-1616) on yksi maailmanhistorian tunnetuimpia näytelmäkirjailijoita. Hänen näytelmiään esitetään maailmalla enemmän kuin kenenkään muun. 

Hän vaikutti Lontoossa pääosin The Globe teatterissa renessanssin aikaan. 

Elokuvia
Monista Shakespearen näytelmistä on tehty elokuvia, enemmän tai vähemmän kiistattomalla tavalla:

Tässä pari vinkkiä: 

Romeo+Juliet (1996) – Pohjautuu näytelmään Romeo ja Julia

She’s the Man (2006) – Pohjautuu näytelmään Loppiasaatto  (Twelfth Night/ What You Will)

West Side Story (1961 eller 2022) – Pohjautuu näytelmään Romeo ja Julia

Leijonakuningas (1994) – Pohjautuu näytelmään Hamlet

10 Things I Hate About you (1999) – Pohjautuu näytelmään Kuinka äkäpussi kesytetään  (Taming of the Shrew)

Shakespearen näytelmien taltiointeja löytyy myös Youtubesta.

Nosweatshakespeare.com on hyvä sivu Shakespearesta kiinnostuneille!

Lippujen hinnat

NormaaliA/B/C/D-platser

65,50 / 60,50 / 57 / 52 €

Ryhmät, min. 15/20 henk.A/B/C/D-platser

61,50 / 56,50 / 51,50 / 47 €

EläkeläisetA/B/C/D-platser

63,50 / 58,50 / 53 / 49 €

Opiskelijat, työttömätA/B/C/D-platser

33,50 / 30,50 / 28 / 25,50 €

LapsetA/B/C/D-platser

33,50 / 30,50 / 28 / 25,50 €

Pikalinkit

Kalenteri

Huhtikuu

26.04.2024 | KL. 19.00

Something Rotten!

Stora scenen Osta lippu
27.04.2024 | KL. 16.00

Something Rotten!

Stora scenen Osta lippu

Arvosteluja

Jag vet inte när jag senast fått lägga band på mig för att inte skratta för mycket och för högt i teatersalongen. Humorn i Something rotten! är fyndig, hjärtlig och framför allt mångsidig; här finns något för varje åskådare.

Hufvudstadsbladet

...loisteliaat laulajat ovat Turkuun tuotettuja ruotsinmaalaisia huippuja, joilla on näkemystä, kokemusta ja talangia.

Uusi Suomi

Åbo Svenska Teaters Something Rotten! är hjärtlig, glädjefylld musikalunderhållning

YLE

Pjäsens hela ensemble fungerar friktionsfritt och underhållningsfaktorn är definitivt mycket hög.

Arbetarbladet

Onnistunut on myös esityksen visuaalinen puoli, jossa liikutaan nukkavierusta renessanssimukaelmasta Shakespearen Globe-teattereineen musikaalien säihkyviin maailmoihin.

Turun Sanomat

Fantastisk ensemble och medryckande musiknummer i ÅST:s Something rotten!

Hufvudstadsbladet

Resultatet är en teaterkväll som inte ber om ursäkt för att vara lättsam underhållning.

YLE

Esityksen tiedot

Bok

John O'Farrell, Karey Kirkpatrick

KONCEPT, MUSIK OCH LÅTTEXTER

Wayne Kirkpatrick, Karey Kirkpatrick

ÖVERSÄTTNING

Calle Norlén

REGI, KOREOGRAFI OCH BEARBETNING AV TEXTEN

Markku Nenonen

MUSIKALISKT ANSVARIG

Martin Segerstråle

Esityksessä käytetään lisensoitua nauhoitettua orkesteria Music Theatre International (Europe) Limited kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Sovitus: Glen Kelly. Orkestrointi: Larry Hochman.

SCENOGRAFI

Jani Uljas

KOSTYMDESIGN

Elina Vättö

MASKDESIGN

Sarianna Sormunen

LJUDDESIGN

Jaakko Savela

LJUSDESIGN

Antti Niitemaa

STEPKOREOGRAF

Säde Kajovaara

TEKSTITETTY SUOMEKSI JA RUOTSIKSI.

Näyttelijät käyttävät mikrofoneja.

Näyttämöllä

Fotografi av Daniela Franzell.

Daniela Franzell

Fotografi av Ingemar Raukola.

Ingemar Raukola

Fotografi av Jerry Wahlforss.

Jerry Wahlforss

Fotografi av Samuel Karlsson.

Samuel Karlsson

Oscar Linder

Elias Wallin

Eric Hallengren

Davey van Pas

Josefine Hebbe

Fotografi av Ludvig

Ludvig Fyrgård

Fotografi av Sofia Carlsson.

Sofia Carlsson

Fotografi av Victor Molino Sanchez.

Victor Molino Sanchez

Föreställningsbild. Hela ensemblen dansar på scenen iklädda guldglittriga frackjackor, i bakgrunden syns texten

Something Rotten!