Hoppa till sidans innehåll

Something Rotten! denna vecka: 1.3 & 2.3! Köp biljett!

Musikal

Something Rotten!

Broadwaymusikalen Something Rotten! spelas första gången på svenska i Finland! Something Rotten! är en galet rolig fars om hur å ena sidan Hamlet och å andra sidan musikalgenren kan ha kommit till!

Spelas

13.09.2023 - 27.4.2024

Längd

Ca 2 h 45 min

Språk

Svenska, textas på svenska och finska. Textningsnyckel: BZ4U

Scen

Stora scenen

En galet rolig historia om hur musikalgenren kan ha kommit till

PREMIÄR 14.9.2023 på Stora scenen

Vi hamnar i en påhittad renässans kryddad med steampunk på 1590-talet i London. Två bröder försöker bli pop i skuggan av ”megastjärnan” William Shakespeare, som producerar hit efter hit.

Musikalen driver med musikalgenren och har en uppsjö av referenser till kända musikaler samt till många av Shakespeares pjäser. 

– Det roliga med att driva med musikalgenren i en musikal är att alla dörrar är öppna – det finns ingenting du inte kan göra. De myriader av referenser till olika kända musikaler som smugits in är roliga att hitta och/eller njuta av, berättar Martin Segerstråle, som är musikaliskt ansvarig.
– Det är en komedi, men samtidigt en sorts hyllning till musikalerna, säger regissör Markku Nenonen.

Föreställningen blandar friskt fakta och fiktion – den kommenterar nutiden genom en historisk tillbakablick på renässansen. En av ingredienserna är också Shakespeares kanske mest kända verk Hamlet, och ägg. Det är något ruttet i intrigen…

Många av Shakespeares pjäser har gjorts till musikaler, West side story är kanske en av de mest kända och den baserar sig på Romeo och Julia. Kiss me Kate och Two med of Verona kan också nämnas. Something Rotten! baserar sig inte på en pjäs av Shakespeare utan det är en musikalkomedi om hur pjäsen Hamlet kan ha kommit till.

Här blandas många bekanta musikalnamn- och toner med step, show, intrig och Shakespeares poesi. Det blir extravaganza med fröjd för ögon och öron och en rutten komplott!

Musikalen hade Broadwaypremiär våren 2015 och nominerades för tio Tony Awards, däribland ”Best Musical”.

Många fantastiska musikalstjärnor kända från bl a Grease, Cats, Figaros bröllop Flashdance, Så som i himmelen, Spelman på taket, Evita, West Side Story, Jesus Christ Superstar, Cabaret, Mary Poppins medverkar.

Musikalen textas i textningsapplikationen Subtitle Mobile, textningsnyckeln är BZ4U. Läs mer om hur applikationen fungerar här.

Akt 1

Öppningsnumret ”Nu är renässansen här” presenterar den blomstrande kulturella eran i 1590-talets London och Shakespeares ikoniska status.

Bottom-brödernas teater: Nick och Nigel Bottom, två teaterförfattare, försöker desperat skriva en framgångsrik pjäs för att konkurrera med Shakespeare. De står inför ekonomiska svårigheter och kreativa utmaningar. Nicks fru Bea vill hjälpa till genom att skaffa sig ett jobb. Det är inte så enkelt.

Den ena brodern besöker den excentriska spåmannen Nostradamus för att få råd om vilken som är den nästa stora teaterframgången. Han förutspår en helt ny typ av teater och ger några kryptiska tips.

Bröderna försöker förstå sig på den nya genren  och experimenterar med att införliva sång och dans i sin nya pjäs. Resultatet är en humoristisk hyllning till den nya genren, musikal.

Nigel råkar på den unga tjejen Portia som delar hans passion för poesi. Deras relation gillas varken av Portias pappa eller Nigels storebror.

Alla hittar på ett eller annat sätt sin väg till Shakespeares privata fest. Kultureliten är samlad och tillställningens självklara stjärna är Shakespeare.

Akt 2

Shakespeares kalender är proppfull och han berättar hurudant det är att vara en idol. Numret ”Så svårt” ger en inblick i Shakespeares tvivel och osäkerhet som dramatiker. Han gör upp en plan på hur han ska kunna luska ut vad Bröderna Bottom håller på med. 

Bröderna fortsätter att utveckla sin musikal, men deras försök att inkludera alla tänkbara musikalfinesser leder till allt mera komiska resultat. En ny skådespelare kommer till ensemblen, en förklädd Shakespeare.
Nigel och Portia träffas i hemlighet och är redo för att ge sig hän. Poesin är deras gemensamma passion. De fantiserar om hur de ska få Portias pappa att godkänna deras kärlek.

Nick och Nigel kommer i luven på varandra angående musikalens innehåll. Nick håller stenhårt fast vid det han hört Nostradamus sia om. Nigel vill skriva ur sitt hjärtas djup om helt andra saker än det Nick tjatar om. De bråkar också om sin lillebror-storebror relation.

Shakespeare har lovat  “ta en titt” på Nigels poetiska alster. Shakespeare försöker förleda Nigel att skriva om Nicks idé och avstå från den fina poesin, som är berörande och verkligen bra.

Bea och Nigel diskuterar Nicks beteende och Bea vill att Nigel ska stödja sin storebror.

Mitt i Bottombrödernas stora musikal avslöjar Shakespeare sin identitet och även Nicks svek.

Det blir rättegång, Nick har en oväntad försvarsadvokat, ett oväntat vittne dyker upp  och domen faller.

Ett helt teatersällskap med sina respektive lämnar sin trygga scen. Bottom-bröderna lyckas äntligen hitta sin egen kreativa röst och de skapar en unik teaterupplevelse.

Namnet på musikalen kommer från Hamlet, från Marcellus replik  “Something is rotten in the state of Denmark.”/”Något är ruttet i den danska staten.”Musikalens handling kommer igång genom missförstånd och förväxling, vilket är vanligt i Shakespeares pjäser. Something Rottens handling tar också inspiration från flera andra Shakespeare-pjäser; bl a från Romeo och Julia, Macbeth, Trettondagsafton och  Förväxlingskomedin.  Utöver detta har många karaktärer i Something Rotten! fått sina namn efter karaktärer i Shakespeares pjäser.

William Shakespeare (1564-1616) är en av världshistoriens mest kända pjäsförfattare. Hans pjäser sätts upp mer än någon annans. 

Shakespeare var aktiv i London under renässansen, framför allt i teatern The Globe Theatre. 

Många av Shakespeares pjäser har gjorts till filmer, både på mer eller mindre självklara sätt. Här några filmtips:

Romeo+Juliet (1996) – Baserar sig på Romeo och Julia

She’s the Man (2006) – Baserar sig på Trettondagsafton (Twelfth Night/ What You Will)

West Side Story (1961 eller 2022) – Baserar sig på Romeo och Julia

Lejonkungen (1994) – Baserar sig på Hamlet

10 Things I Hate About you (1999) – Baserar sig på Så tuktas en argbigga (Taming of the Shrew)

Inspelade produktioner av Shakespeares pjäser finns också uppladdade på Youtube. Nosweatshakespeare.com är en bra resurs om man vill bekanta sig djupare med Shakespeare!

Biljettpriser

NormalA/B/C/D-platser

65,50 / 60,50 / 57 / 52 €

Grupper, min. 15/20 pers.A/B/C/D-platser

61,50 / 56,50 / 51,50 / 47 €

PensionärA/B/C/D-platser

63,50 / 58,50 / 53,50 / 49 €

Studerande, arbetssökandeA/B/C/D-platser

33,50 / 30,50 / 28 / 25,50 €

BarnA/B/C/D-platser

33,50 / 30,50 / 28 / 25,50 €

Snabblänkar

Kalender

Mars

02.03.2024 | KL. 16.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
15.03.2024 | KL. 19.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
16.03.2024 | KL. 13.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
23.03.2024 | KL. 16.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett

April

05.04.2024 | KL. 19.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
06.04.2024 | KL. 18.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
12.04.2024 | KL. 19.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
13.04.2024 | KL. 14.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
18.04.2024 | KL. 13.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
19.04.2024 | KL. 19.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
20.04.2024 | KL. 16.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
25.04.2024 | KL. 19.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
26.04.2024 | KL. 19.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett
27.04.2024 | KL. 16.00

Something Rotten!

Stora scenen Köp biljett

Recensioner

Fantastisk ensemble och medryckande musiknummer i ÅST:s Something rotten!

Hufvudstadsbladet

Something Rotten! är hjärtlig, glädjefylld musikalunderhållning

YLE

Onnistunut on myös esityksen visuaalinen puoli, jossa liikutaan nukkavierusta renessanssimukaelmasta Shakespearen Globe-teattereineen musikaalien säihkyviin maailmoihin.

Turun Sanomat

Something Rotten är, säkert som natt följer dag, den mest professionella och glädjebringande pjäsen som jag sett på Stora scenen på ÅST.

Västra Nyland

ÅST:s musikalsatsning bjuder på garanterat högklassig underhållning

Arbetarbladet

Jag vet inte när jag senast fått lägga band på mig för att inte skratta för mycket och för högt i teatersalongen. Humorn i Something rotten! är fyndig, hjärtlig och framför allt mångsidig; här finns något för varje åskådare.

Hufvudstadsbladet

Resultatet är en teaterkväll som inte ber om ursäkt för att vara lättsam underhållning.

YLE

Pjäsens hela ensemble fungerar friktionsfritt och underhållningsfaktorn är definitivt mycket hög.

Abetarbladet

Det är något speciellt som sker på scenen i höstens storsatsning Something Rotten!. Jag anar en spelglädje och ett sömlöst flyt alldeles från början. Broadway känns plötsligt som bara ett stenkast från Åbo torg. Allting rullar på med en välslipad dialog, välkoreograferade musikaliska uppträdanden och soloprestationer som berör.

Ny Tid

Produktionsinfo

Bok

John O'Farrell, Karey Kirkpatrick

KONCEPT, MUSIK OCH LÅTTEXTER

Wayne Kirkpatrick, Karey Kirkpatrick

ÖVERSÄTTNING

Calle Norlén

REGI, KOREOGRAFI OCH BEARBETNING AV TEXTEN

Markku Nenonen

MUSIKALISKT ANSVARIG

Martin Segerstråle

I föreställningen används en licensierad inspelad orkester enligt avtal med Music Theatre International (Europe) Limited. Arrangemang: Glen Kelly. Orkestrering: Larry Hochman.

SCENOGRAFI

Jani Uljas

KOSTYMDESIGN

Elina Vättö

MASKDESIGN

Sarianna Sormunen

LJUDDESIGN

Jaakko Savela

LJUSDESIGN

Antti Niitemaa

STEPKOREOGRAF

Säde Kajovaara

PÅ SCENEN

Sofia Carlsson, Daniela Franzell, Ludvig Fyrgård, Eric Hallengren, Josefine Hebbe, Samuel Karlsson, Oscar Linder, Victor Molino Sanchez, Davey van Pas, Kira-Emmi Pohtokari, Ingemar Raukola, Jerry Wahlforss och Elias Wallin.

 

TEXTAS PÅ FINSKA OCH SVENSKA.

Skådespelarna använder mikrofoner under föreställningen.

På Scenen

Fotografi av Sofia Carlsson.

Sofia Carlsson

Fotografi av Daniela Franzell.

Daniela Franzell

Fotografi av Ludvig

Ludvig Fyrgård

Eric Hallengren

Josefine Hebbe

Fotografi av Samuel Karlsson.

Samuel Karlsson

Oscar Linder

Fotografi av Victor Molino Sanchez.

Victor Molino Sanchez

Davey van Pas

Fotografi av Kira-Emmi Pohtokari.

Kira-Emmi Pohtokari

Fotografi av Ingemar Raukola.

Ingemar Raukola

Fotografi av Jerry Wahlforss.

Jerry Wahlforss

Elias Wallin