Siirry pääsisältöön

Lipunmyynti on suljettu 1.6.-12.8. Lippuja voi varata puhelimitse sekä s-postitse 7.6. asti. Sen jälkeen lippuja voi ostaa nettikaupan kautta.

Draama

Fröken Julie (suom. Neiti Julie)

Strindbergin klassikko esitetään alkuperäispainoksena leikkisyydellä ja fyysisyydellä kehystettynä.

Esitetään

Ensi-ilta 6.3. klo 19

Aika

n 1 h 30 min, ei väliaikaa

Kieli

Ruotsi, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi Studionäyttämöllä ja kiertueella Subtitle Mobile -apissa. Tekstitysavain: JDE7

Näyttämö

Studionäyttämöllä ja kiertueella. Kiertue Ahvenanmaalla syksyllä 2024.

Tarina sijoittuu juhannusyöhön 1800-luvun lopussa. Julie, kreivin tytär, on päättänyt viettää juhannusta palvelusväen kanssa, kun Julien isä on matkoilla. Palvelusväen keittiössä Julie tapaa isänsä palvelijan Jeanin sekä talon keittäjän Kristinin.

Julien ja Jeanin välinen viaton flirtti johtaa kohtalokkaaseen viettelyleikkiin.  Syntyy valtataistelu sekä sukupuolten että sosiaalisten statuksien suhteen. Kummallakinon valta-asema toiseen nähden. Julie ja Jean tempautuvat rajattomaan draamaan rakkautta, vihaa, pakkomieltä ja etenkin himoa tuntien. Vallitsevassa yhteiskuntajärjestelmässä seuraukset ovat  katastrofaaliset. Alhaisen sosiaalisen asemansa vuoksi, Jeanin kihlattu Kristin joutuu tyytymään tilanteeseen. Hänen näkökulmansa on oleellinen kerronnassa, sosiaalisten normien ja niiden välttämättömyyden todentamiseksi.

Fröken Julie (1888), yksi August Strindbergin eniten esitetyistä tragedioista, esitetään alkuperäispainoksena leikkisyydellä ja fyysisyydellä kehystettynä. Näyttelijät saavat olla keskiössä. Esitys ammentaa inspiraationsa ajasta, jolloin näytelmä on kirjoitettu (vuonna 1888), mutta tarkastelee valtarakenteita, sekä sosiaalista asemaa että sukupuolta, modernin linssin kautta. Esitys nostaa esiin ihmisten välisen, eri syistä rakentuvan, epätasa-arvon ja sen absurdiuden. Osoittaen kuinka tämä vanhentunut järjestys sukupuolten välillä vallitsee tänäkin päivänä sekä käyden dialogia tämän päivän suomalaisessakin yhteiskunnassa kasvavien luokkaerojen kanssa.

Lue digitaalinen käsiohjelma.

Fröken Julie -näytelmän tapahtumat sijoittuvat juhannusyöhön maaseudun kartanoon Ruotsissa. Päähenkilöt ovat Neiti Julie, kartanon omistajan tytär, Jean, kartanon palvelija ja Kristin, keittäjä sekä Jeanin kihlattu. Tarina alkaa, kun nuori ja kapinallinen Neiti Julie kohtaa Jeanin palvelusväen keittiössä keskellä juhannuksen juhlintaa. Heidän erilaisuuksistaan ja sosiaalisista esteistään huolimatta heidän välilleen kehittyy nopeasti intohimoinen romanssi, joka syvenee yön kuluessa.

Samaan aikaan kun Neiti Julien läsnäolo juhlissa herättää sekä ihailua että halveksuntaa muissa palvelijoissa ja kartanoväessä, Jean paljastaa toiveensa pyrkiä ylöspäin yhteiskunnallisessa hierarkiassa ja jättää palvelijan roolinsa taakseen. Kristin, Jeanin kihlattu, edustaa vakaata ja perinteistä näkemystä ihmissuhteista ja yhteiskunnasta.

Neiti Julie ja Jean ajautuvat ristiriitoihin, kun he joutuvat navigoimaan tunteidensa ja yhteiskunnan sekä heidän luokkansa asettamien odotusten ja vaatimusten välillä. Heidän suhteensa on täynnä intohimoa mutta myös ristiriitoja ja kilpailua. Kristin on tämän dynamiikan keskellä, vangittuna uskollisuuden ja ymmärryksen välillä; samalla Jeanille uskollinen ja samalla sosiaalisia normeja ymmärtäen.

Yön edetessä ja heidän kielletyn suhteensa monimutkaistuessa jännite saavuttaa murtopisteen, joka johtaa dramaattiseen selkkaukseen. Neiti Julie, Jean ja Kristin joutuvat kaikki kohtaamaan tekojensa ja päätöstensä vaikeat seuraukset, jotka johtavat kohtalokkaisiin lopputuloksiin heille ja heidän välisille suhteilleen. 

Näytelmä tarkastelee teemoja kuten rakkaus, halu, valta ja luokkasorto kolmen päähenkilön myrskyisän kolmiodraaman kautta. Näytelmä paljastaa syvät ristiriidat  ja jännitteet, jotka syntyvät yksilöiden unelmien ja toiveiden törmätessä sosiaalisiin rakenteisiin ja yhteiskunnan odotuksiin.

HUOM! Virittäydy tähän esitykseen tekemällä ennakkovaraus tarjoiluista ja nauti herkuista jo ennen esitystä!

Esitys on yksinäytöksinen ja siinä ei näin ollen ole väliaikaa.

Katso väliaikatarjoilumenut

Lippujen hinnat

Normaalihinta

38 €

Eläkeläinen / jäsen

36 €

Ryhmät

34 €

Opiskelijat

23,50 €

Pikalinkit

Kalenteri

Syyskuu

30.09.2024 | KL. 18.00

Fröken Julie - Turné

Snäckan - degernäs 28, 23390 iniö Osta lippu

Lokakuu

01.10.2024 | KL. 19.00

Fröken Julie - Turné

Brändöhallen - brändövägen 996, brändö Osta lippu
02.10.2024 | KL. 17.30

Fröken Julie - Turné

Kumlinge skola - kumlinge 22820, åland Osta lippu
03.10.2024 | KL. 18.00

Fröken Julie - Turné

Hammarbo - kattby, hammarland Osta lippu
08.10.2024 | KL. 18.30

Fröken Julie

Studioscenen Osta lippu
09.10.2024 | KL. 18.30

Fröken Julie

Studioscenen Osta lippu
10.10.2024 | KL. 18.30

Fröken Julie

Studioscenen Osta lippu

Arvosteluja

Fröken Julie i ÅST:s tappning är en underhållande och innovativ teaterföreställning.

Arbetarbladet

Esityksen tiedot

Käsikirjoitus

August Strindberg

Ohjaus

Lidia Bäck

Näyttämö- ja puvustussuunnittelu

Heidi Wikar

Maskin suunnittelu

Sabina Segerström

Valosuunnittelu

Antti Niitemaa

Äänisuunnittelu

Hanna Mikander

HUOM! Esityksessä käytetään strobovaloa.

Näyttämöllä

Fotografi av Daniela Franzell.

Daniela Franzell

Fotografi av Samuel Karlsson.

Samuel Karlsson

Fotografi av Ingemar Raukola.

Ingemar Raukola