Siirry pääsisältöön

Something Rotten! -musikaali esitetään 29.9. ja 30.9. Osta lippu!

Draama

Fröken Julie (suom. Neiti Julie)

Strindbergin klassikko esitetään alkuperäispainoksena leikkisyydellä ja fyysisyydellä kehystettynä.

Ajankohta

Ensi-ilta 6.3. klo 19

Aika

n 1 h 20 min, ei väli-aikaa

Kieli

Ruotsi

Näyttämö

Studionäyttämöllä ja kiertueella.

Tarina sijoittuu juhannusyöhön 1800-luvun lopussa. Julie, kreivin tytär, on päättänyt viettää juhannusta palvelusväen kanssa, kun Julien isä on matkoilla. Palvelusväen keittiössä Julie tapaa isänsä palvelijan Jeanin sekä talon keittäjän Kristinin.

Julien ja Jeanin välinen viaton flirtti johtaa kohtalokkaaseen viettelyleikkiin.  Syntyy valtataistelu sekä sukupuolten että sosiaalisten statuksien suhteen. Kummallakinon valta-asema toiseen nähden. Julie ja Jean tempautuvat rajattomaan draamaan rakkautta, vihaa, pakkomieltä ja etenkin himoa tuntien. Vallitsevassa yhteiskuntajärjestelmässä seuraukset ovat  katastrofaaliset. Alhaisen sosiaalisen asemansa vuoksi, Jeanin kihlattu Kristin joutuu tyytymään tilanteeseen. Hänen näkökulmansa on oleellinen kerronnassa, sosiaalisten normien ja niiden välttämättömyyden todentamiseksi.

Fröken Julie (1888), yksi August Strindbergin eniten esitetyistä tragedioista, esitetään alkuperäispainoksena leikkisyydellä ja fyysisyydellä kehystettynä. Näyttelijät saavat olla keskiössä. Esitys ammentaa inspiraationsa ajasta, jolloin näytelmä on kirjoitettu (vuonna 1888), mutta tarkastelee valtarakenteita, sekä sosiaalista asemaa että sukupuolta, modernin linssin kautta. Esitys nostaa esiin ihmisten välisen, eri syistä rakentuvan, epätasa-arvon ja sen absurdiuden. Osoittaen kuinka tämä vanhentunut järjestys sukupuolten välillä vallitsee tänäkin päivänä sekä käyden dialogia tämän päivän suomalaisessakin yhteiskunnassa kasvavien luokkaerojen kanssa.

Lippujen hinnat

Kalenteri

Esityksen tiedot

Käsikirjoitus

August Strindberg

Ohjaus

Lidia Bäck

Näyttämö- ja puvustussuunnittelu

Heidi Wikar

Maskin suunnittelu

Sabina Segerström

Valosuunnittelu

Antti Niitemaa

Äänisuunnittelu

Hanna Mikander

Näyttämöllä

Daniela Franzell

Samuel Karlsson

Ingemar Raukola