Hoppa till sidans innehåll

Musikalen Something Rotten! spelas denna vecka 29.9 och 30.9. Köp biljett!

Drama

Fröken Julie

Strindbergs klassiker inpaketerad i en lekfull tappning där skådespelarna får stå i centrum.

Speltid

Premiär 6.3 kl. 19

Tid

ca 1 h 20 min, ingen paus

Språk

Svenska

Spelas

På Studion och på turné

Handlingen utspelar sig en midsommarnatt i slutet av 1800-talet. Julie, grevens dotter, har beslutat sig för att stanna hemma och fira med tjänstefolket då hennes far är bortrest. I tjänstefolkets kök möter Julie, faderns betjänt Jean och husets kokerska Kristin. 

Det som börjar som en oskyldig lek mellan Julie och Jean leder småningom till ett ödesdigert förförelsespel. Det blir en maktkamp både vad gäller kön och sociala positioner där de båda har en maktposition gentemot varandra. Julie och Jean hamnar in i ett gränslöst drama som pendlar mellan kärlek, förakt, besatthet och framförallt lust, som visar på hur katastrofala följderna kan bli p.g.a. den rådande samhällsordningen. Kristin som är Jeans trolovade sen tidigare får finna sig i omständigheterna p.g.a. sin låga sociala position. Hennes perspektiv är centralt i handlingen för att befästa de sociala normerna och hur strikta och ofrånkomliga de är.

Fröken Julie, en av August Strindbergs mest spelade tragedier, ges i ursprunglig upplaga inpaketerad i en lekfull tappning där skådespelarna får stå i centrum. Föreställningen tar starkt avstamp i den tid då klassikern är skriven (1888) men synar maktstrukturerna både vad gäller sociala positioner och kön genom en modern lins. Föreställningen vill lyfta absurditeten med ojämlikhet mellan människor oberoende orsak, dels genom att synliggöra på vilket sätt den här förlegade könsmaktsordningen ännu råder i dag och dels genom att gå i dialog med det klassamhälle som blir allt mer påtagligt i dagens Finland.

Biljettpriser

Kalender

Produktionsinfo

Manus

August Strindberg

Regi

Lidia Bäck

Scenografi och kostymdesign

Heidi Wikar

Maskdesign

Sabina Segerström

Ljusdesign

Antti Niitemaa

Ljuddesign

Hanna Mikander

På Scenen

Daniela Franzell

Samuel Karlsson

Ingemar Raukola