Siirry pääsisältöön

Something Rotten! tällä viikolla: 1.3 & 2.3! Osta lippu!

Förlorarna (suom. Häviäjät)

Förlorarna esittää kysymyksiä yhteiskunnan jatkuvista vaatimuksista menestyä voittajina. Kuka meistä voi olla paras ja kuka on valittu olemaan häviäjä?

Esitetään

18.9.-31.12.2024

Kieli

Ruotsi, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Näyttämö

Päänäyttämö

Päänäyttämöllä syksyllä 2024

Sydän hakkaa, pulssi kiihtyy, riemun kiljahduksia ja pettymyksestä kumpuavaa huutoa. Kyyneliä, hikeä, intohimoa. Sininen urheilulattia,  hitaasti vilkkuen syttyvät  loisteputket. Pillien vihellysten, pallojen pompottelun ja urheilukenkien narinan sinfoniaa sekä 90-luvun saksalaista teknopoppia. Tätä kaikkea,  hieman liikaa kilpailuhenkeä sekä murskattuja odotuksia on luvassa  ÅST:n 185-vuotiassa teatterisalissa uuden ”Häviäjät”-esityksen myötä.

”Förlorarna” tarkastelee häviäjiä ja voittajia urheilumaailman näkökulmasta. Työryhmä luo materiaalin yhdessä tutkimalla urheilukenttää paikkana, jossa yhteiskunnan hierarkiat näyttäytyvät selkeimmin. Työryhmä hyödyntää omia kokemuksiaan ja yhteisiä elämyksiään, haastatteluja, tutkimusmatkoja ja historiallisia lähteitä, jotka kaikki muodostavat esityksen perustan.

Esitys syntyy hikisessä työprosessissa islantilaisen ohjaajan Hallveig Kristín Eiríksdóttirin, lavastaja Riku Suvitien, äänisuunnittelija Tuuli Kainulaisen, dramaturgi Per Ehrströmin ja teatterin ensemblen kanssa. 

Visuaalisessa, humoristisessa ja rytmisessä kollaasissa kysymme  miksi mikään, mitä teemme, ei tunnu riittävän ja mistä parhaana olemisen käsitys oikein tulee.

Hallveig Kristin Eiriksdottir on kotoisin Reykjavíkista, Islannista. Hän opiskeli ohjausta ja performanssia  Islannin Teatterikorkeakoulussa, Iceland University of the Arts, ja valmistui sieltä vuonna 2018. Sen jälkeen hän on työskennellyt esitysten ja näytelmien parissa Islannin Kansallisteatterissa, Reykjavikin Kaupunginteatterissa ja RÚV:ssa (Islannin kansallinen radio), ja hän oli ehdolla Islannin teatteripalkinnon saajaksi kolmessa näistä projekteista. Hän on myös usean teatteriryhmän perustaja. Eiríksdóttir saapui ensimmäisen kerran Suomeen työskentelemään suomenruotsalaisen Blaue Frau -teatteriryhmän kanssa vuonna 2019 teoksessa Harlequin (joka voitti Antonia-palkinnon 2019), ja ihastui silloin maahan ja päätti hakea Helsingin Teatterikorkeakouluun. Förlorarna on hänen lopputyönsä ja samalla hänen ohjausdebyyttinsä suomalaisessa laitosteatterissa.
 

Per Ehrström on dramaturgi, koulutukseltaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistunut. Viime vuosina hän on työskennellyt esitysdramaturgina, käsikirjoittajana ja esitysten yhteistyökumppanina muun muassa WAUHAUSille, Blaue Frau -ryhmälle, Klockriketeatterille ja saksalaiselle She She Pop -ryhmälle. Hän on opettanut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Yrkeshögskolan Noviassa ja Cirko – nycirkuskeskuksessa. Ehrströmilla on taustaltaan näyttelijä, ja hän on työskennellyt Wasa Teaterissa, Unga Teaternissa ja Svenska Teaternissa. Nyt hän tulee  ensimmäistä kertaa Åbo Svenska Teateriin. 
 

Riku Suvitie on lavastaja, jonka työskentelyä ohjaavat paikkasidonnaisuus, poliittinen ajattelu sekä keskieurooppalaiset vaikutteet. Suvitie työskentelee tällä hetkellä freelancerina useassa teatterissa lavastajana, pukusuunnittelijana ja videosuunnittelijana. Hänen viimeisimpiä töitään Turun seudulla on muun muassa Solaris, joka sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa syyskuussa 2023.
 

Tuuli Kainulainen on musiikin ja esittävän taiteen ammattilainen. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta 2021 ja tekee nyt toista maisteritutkintoaan Teatterikorkeakoulussa. Kainulainen työskentelee säveltäjänä, äänisuunnittelijana, muusikkona, esiintyjänä ja opettajana. 

Tällä hetkellä hän inspiroituu teknosta, liikkeestä ja leikistä sekä keskeneräisyyden kauneudesta. 

Lippujen hinnat

NormaaliA/B/C/D-paikat

46 / 41 / 36 / 31 €

Ryhmät, min. 15/20 hlöA/B/C/D-paikat

42 / 37 / 32 / 27 €

EläkeläinenA/B/C/D-paikat

44 / 39 / 34 / 29 €

OpiskelijaA/B/C/D-paikat

28,50 / 23,50 / 18,50 / 16 €

LapsiA/B/C/D-paikat

28,50 / 23,50 / 18,50 / 16 €

Pikalinkit

Esityksen tiedot

Ohjaus:

Hallveig Eiríksdóttir

Dramaturgi:

Per Ehrström

Lavastus ja pukusuunnittelu:

Riku Suvitie

Äänisuunnittelu:

Tuuli Kainulainen

Valosuunnittelu:

Antti Niitemaa

Maskisuunnittelu:

Sarianna Sormunen

Ikäsuositus;

11+

Näyttämöllä

Fotografi av Daniela Franzell.

Daniela Franzell

Fotografi av Samuel Karlsson.

Samuel Karlsson

Julia Korander

Fotografi av Ingemar Raukola.

Ingemar Raukola

Fotografi av Jerry Wahlforss.

Jerry Wahlforss