Hoppa till sidans innehåll

Something Rotten! denna vecka: 1.3 & 2.3! Köp biljett!

Förlorarna

Föreställningen Förlorarna ställer frågor om samhällets ständiga krav på att prestera som vinnare i den senkapitalistiska världen där ingenting känns tillräckligt. Bär vi på en känsla av av meningslöst strävande om samhället redan förutbestämmer vilka av oss som kan vara bäst och vem som är utvald att bli en förlorare?

Spelas

Spelas 18.9-31.12.2024

Språk

Svenska, textas till svenska och finska

Scen

Stora scenen

På Stora scenen hösten 2024

Hjärtat bankar, pulsen stiger, tjut av glädje och skrik av besvikelse. Tårar, svett, passion. Ljusblått idrottsgolv, lysrör som blinkande, långsamt tänds. En symfoni av visselpipor, dribblande bollar och sportskornas gnissel samt tyska technolåtar från 90-talet. Allt detta och en aning för starkt tävlingsinriktat idrottande och krossade förväntningar möter ÅST:s 185-åriga salong i den nya föreställningen Förlorarna.

Förlorarna betraktar förlorare och vinnare med avstamp i idrottsvärlden. Inspirerade av sitt förhållande till sport skapar arbetsgruppen materialet tillsammans genom att undersöka idrottsplanen som en plats där samhällets hierarkier framstår som starkast. Arbetsgruppen använder sig av egna erfarenheter och gemensamma upplevelser, intervjuer, fältresor och historiska källor som sedan lägger grunden till föreställningen.

Föreställningen skapas i en svettig arbetsprocess med den isländska regissören Hallveig Kristín Eiríksdóttir, scenograf Riku Suvitie, ljuddesigner Tuuli Kainulainen, dramaturg Per Ehrström och teaterns ensemble. 

I ett visuellt, humoristiskt och rytmiskt kollage ställer vi oss frågor om varför ingenting vi gör känns tillräckligt och varifrån våra idéer om att vara bäst kommer.

Hallveig Kristin Eiríksdóttir
Hallveig Kristin Eiriksdottir kommer från Reykjavík, Island. Hon studerade regi och performanskonst på Islands Teaterhögskola, Iceland University of the Arts och tog examen därifrån 2018. Sen dess har hon jobbat med föreställningar och pjäser på Islands Nationalteater, Reykjaviks Stadsteater och RÚV (Islands Nationalradio), och har blivit nominerad till Islands teaterpris för tre av dessa projekt. Hon är även grundare till flera teatergrupper.  Eiríksdóttir  kom till Finland först för att jobba med den finlandssvenska teatergruppen Blaue Frau 2019 med föreställningen Harlequin (som fick Antonia-priset 2019) och blev då förälskad i landet och bestämde sig för att söka till Teaterhögskolan i Helsingfors. Förlorarna är hennes slutarbete och samtidigt hennes regidebut på en finländsk institutionsteater.
 

Per Ehrström
Per Ehrström är dramaturg utbildad vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Under de senaste åren har han jobbat som föreställningsdramaturg, manusförfattare och medskapare av föreställningar för bl.a WAUHAUS, Blaue Frau, Klockriketeatern och den tyska scenkonstgruppen She She Pop. Han har undervisat vid Konstuniversitetets Teaterhögskola, Yrkeshögskolan Novia och vid Cirko – centret för nycirkus. Ehrström har bakgrund som skådespelare och har varit anställd vid Wasa Teater, Unga teatern och Svenska Teatern. Nu jobbar han för första gången på Åbo Svenska Teater.

Riku Suvitie
Riku Suvitie är en scenograf vars arbete präglas av platsspecifikhet, politiskt tänkande och centraleuropeiska influenser. För närvarande arbetar Suvitie som frilansande scenograf, kostymdesigner och videoskapare på flera teatrar. Bland hans senaste verk i Åbo-regionen finns bland annat ”Solaris”, som hade premiär på Turun Kaupunginteatteri (Åbo stadsteater) i september 2023.

Tuuli Kainulainen
Tuuli Kainulainen är proffs inom musik och scenkonst. Hon tog examen från Sibelius-Akademin år 2021 och genomför nu sin andra mastersexamen vid Teaterhögskolan. Kainulainen arbetar som kompositör, ljuddesigner, musiker, artist och lärare. För närvarande hämtar hon inspiration från techno, rörelse och lek, samt skönheten i det ofullständiga.

Biljettpriser

NormalA/B/C/D-platser

46 / 41 / 36 / 31 €

Grupper, min. 15/20 pers.A/B/C/D-platser

42 / 37 / 32 / 27 €

PensionärA/B/C/D-platser

44 / 39 / 34 / 29 €

Studerande, arbetssökandeA/B/C/D-platser

28,50 / 23,50 / 18,50 / 16 €

BarnA/B/C/D-platser

28,50 / 23,50 / 18,50 / 16 €

Snabblänkar

Produktionsinfo

Regi:

Hallveig Eiríksdóttir

Dramaturgi:

Per Ehrström

Scenografi och dräktdesign:

Riku Suvitie

Ljuddesign:

Tuuli Kainulainen

Ljusdesign:

Antti Niitemaa

Maskdesign:

Sarianna Sormunen

Åldersrekommendation:

11+

På Scenen

Fotografi av Daniela Franzell.

Daniela Franzell

Fotografi av Samuel Karlsson.

Samuel Karlsson

Julia Korander

Fotografi av Ingemar Raukola.

Ingemar Raukola

Fotografi av Jerry Wahlforss.

Jerry Wahlforss