Sydän hakkaa, pulssi kiihtyy, riemun kiljahduksia ja pettymyksestä kumpuavaa huutoa. Kyyneliä, hikeä, intohimoa. Sininen urheilulattia, ja loisteputket. Hieman liikaa kilpailuhenkeä sekä murskattuja odotuksia. Urheilun olemukseen kuuluu halu tulla paremmaksi. Yhteiskunta vaatii meitä jatkuvasti suoriutua kaikesta voittajina. Miten selviämme häviöistä? Häpeässä ei ole mitään järkeä, kilpailu ei ole mahdollista ilman ajoittaista häviämistä.
”Förlorarna” tarkastelee häviäjiä ja voittajia urheilumaailman näkökulmasta. Työryhmä luo materiaalin yhdessä tutkimalla urheilukenttää paikkana, jossa yhteiskunnan hierarkiat näyttäytyvät selkeimmin. Työryhmä hyödyntää omia kokemuksiaan ja yhteisiä elämyksiään, haastatteluja, tutkimusmatkoja ja historiallisia lähteitä, jotka kaikki muodostavat esityksen perustan.
Esitys syntyy hikisessä työprosessissa islantilaisen ohjaajan Hallveig Kristín Eiríksdóttirin, lavastaja Riku Suvitien, äänisuunnittelija Tuuli Kainulaisen, dramaturgi Per Ehrströmin ja teatterin ensemblen kanssa.
Visuaalisessa, humoristisessa ja rytmisessä kollaasissa kysymme miksi mikään, mitä teemme, ei tunnu riittävän ja mistä parhaana olemisen käsitys oikein tulee.
Katso esityksen käsiohjelma täältä.
Hallveig Kristin Eiriksdottir on kotoisin Reykjavíkista, Islannista. Hän opiskeli ohjausta ja performanssia Islannin Teatterikorkeakoulussa, Iceland University of the Arts, ja valmistui sieltä vuonna 2018. Sen jälkeen hän on työskennellyt esitysten ja näytelmien parissa Islannin Kansallisteatterissa, Reykjavikin Kaupunginteatterissa ja RÚV:ssa (Islannin kansallinen radio), ja hän oli ehdolla Islannin teatteripalkinnon saajaksi kolmessa näistä projekteista. Hän on myös usean teatteriryhmän perustaja. Eiríksdóttir saapui ensimmäisen kerran Suomeen työskentelemään suomenruotsalaisen Blaue Frau -teatteriryhmän kanssa vuonna 2019 teoksessa Harlequin (joka voitti Antonia-palkinnon 2019), ja ihastui silloin maahan ja päätti hakea Helsingin Teatterikorkeakouluun. Förlorarna on hänen lopputyönsä ja samalla hänen ohjausdebyyttinsä suomalaisessa laitosteatterissa.
Per Ehrström on dramaturgi, koulutukseltaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistunut. Viime vuosina hän on työskennellyt esitysdramaturgina, käsikirjoittajana ja esitysten yhteistyökumppanina muun muassa WAUHAUSille, Blaue Frau -ryhmälle, Klockriketeatterille ja saksalaiselle She She Pop -ryhmälle. Hän on opettanut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Yrkeshögskolan Noviassa ja Cirko – nycirkuskeskuksessa. Ehrströmilla on taustaltaan näyttelijä, ja hän on työskennellyt Wasa Teaterissa, Unga Teaternissa ja Svenska Teaternissa. Nyt hän tulee ensimmäistä kertaa Åbo Svenska Teateriin.
Riku Suvitie on lavastaja, jonka työskentelyä ohjaavat paikkasidonnaisuus, poliittinen ajattelu sekä keskieurooppalaiset vaikutteet. Suvitie työskentelee tällä hetkellä freelancerina useassa teatterissa lavastajana, pukusuunnittelijana ja videosuunnittelijana. Hänen viimeisimpiä töitään Turun seudulla on muun muassa Solaris, joka sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa syyskuussa 2023.
Tuuli Kainulainen on musiikin ja esittävän taiteen ammattilainen. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta 2021 ja tekee nyt toista maisteritutkintoaan Teatterikorkeakoulussa. Kainulainen työskentelee säveltäjänä, äänisuunnittelijana, muusikkona, esiintyjänä ja opettajana.
Tällä hetkellä hän inspiroituu teknosta, liikkeestä ja leikistä sekä keskeneräisyyden kauneudesta.
HUOM!
Toisen näytöksen ajaksi, näyttelijöiden kutsusta, voit siirtyä seuraamaan esitystä näyttämöltä käsin. Näyttämölle on rakennettu urheilukatsomo penkkeineen. Tekstitys näiltä paikoilta on mahdollinen vain oman älylaitteesi kautta, Subtitle Mobile sovellusta seuraten. Sovellus kannattaa ladata valmiiksi jo etukäteen. Näyttämöllä olevassa katsomossa voi olla lämpimämpää kuin salin puolella ja kengät täytyy jättää näyttämön reunalle.