Siirry pääsisältöön

VIIMEISET SOMETHING ROTTEN! -ESITYKSET 26.4. & 27.4.! Osta lippuja!

Draama

Kiovan pommisuojissa

Teos on ukrainalaisten omakohtaisiin kokemuksiin ja silminnäkijätodistuksiin pohjautuva koskettava kuvaus siitä, miltä pommisuojaan hakeutuminen ja siellä oleminen pommitusten aikana ihmisestä tuntuu.

Esitetään

3.4.-29.4.2024

Aika

n. 50 min, ei väliaikaa

Kieli

suomi / ruotsi

Näyttämö

Taiteen talo. HUOM! Rappuja, ei hissiä.

Tänään ilmahälytys soi taas.
Täällä maan alla on tilaa 30 hengelle.
Katselet ympärillesi:
Kiovassa on kaikkiaan 4984 pommisuojaa(…)

(…) joten täällä sinä olet joku muu,
täällä vallitsevat toiset säännöt,
toiset rajat (…)

Nämä otteet ovat Tony-palkinnon saaneen näytelmäkirjailija Stefano Massinin kirjoittamasta teoksesa Kiovan pommisuojissa – Bunker Kiev. Teos on ukrainalaisten omakohtaisiin kokemuksiin ja silminnäkijätodistuksiin pohjautuva koskettava kuvaus siitä, miltä pommisuojaan hakeutuminen ja siellä oleminen pommitusten aikana ihmisestä tuntuu.

“Esitys vie katsojan konkreettisesti bunkkeriin, missä vahva teksti pääsee resonoimaan katsojassa todentuntuisesti. Se saa myötäelämään sitä, millaista ihmisten elämä sodan keskellä on”, kertoo lukudraaman ohjaava Satu Rasila. 

Massini kirjoitti teoksen Ukrainan sodan yksivuotispäivänä. Ensiesityksensä teos sai 6.3.2023 Firenzessä. Turussa teos esitetään Taiteen talolla suomeksi ja ruotsiksi, yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin ja Åbo Svenska Teaterin kanssa huhtikuussa 2024. Tekstin esittää yksi näyttelijä. Mukana ovat Minna Hämäläinen, Ulla Reinikainen, Markus Ilkka Uolevi, Riitta Salminen, Kimmo Rasila ja Sofia Carlsson, jotka vuorottelevat esityksissä. 

“Kun saimme Turun pormestari Minna Arvelta tiedustelun voiko Taiteen talo olla toteuttamassa produktiota  Suomessa, tiesimme heti, että Massinin vahva tarina pitää kertoa. Alusta alkaen meille oli selvää, että haluamme tehdä tämän yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin ja Åbo Svenska Teaterin kanssa.” sanoo Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala.

Esityksiä on yhteensä 45 ajalla 3.-29.4.2024 ja niistä osa on suoraan yläkouluille ja lukioille tarjottavia maksuttomia esityksiä. Esityksiä on suomeksi ja ruotsiksi. 

Lipputulot lahjoitetaan UNICEFIN hätäapukeräykseen, josta apua kohdistetaan esimerkiksi Ukrainaan, Gazaan ja Syyriaan. 

“Teksti on vavisuttava, ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti tärkeä. Se kysyy ja ilmaisee mitä ihmiselle ja ihmisyydelle tapahtuu hädän hetkellä, sodan syttyessä. Miten sinä reagoisit ja toimisit vastaavassa tilanteessa? Kyse on myös solidaarisuudesta ja sen herättämisestä; sodissa ja hyökkäyksissä kärsivät  aina siviilit, ajasta ja paikasta riippumatta”, Åbo Svenska Teaterin johtaja Kira-Emmi Pohtokari painottaa.

Yhteistyön mahdollistaa Maailma näyttämölle -hanke.

HUOM! Pääsy esitystilaan ainoastaan rappujen kautta, ei hissiä.

Näin saavut Taiteen talolle

Vaikka lukudraama kuunnellaankin bunkkerissa, kokemus alkaa Café Elephantenista, jonne katsojat voivat jättää tavaransa säilytykseen esityksen ajaksi. Kahvilaan voi saapua Nunnakadun varrelta löytyvältä sisäänkäynniltä (kuvassa) tai Taiteen talon sisäpihan puolelta. Katsojat johdatetaan kahvilasta pihan poikki ja portaita alas esitystilaan.

Lippujen hinnat

Kaikki liput

10 €

Lipputulot lahjoitetaan UNICEFIN hätäapukeräykseen, josta apua kohdistetaan esimerkiksi Ukrainaan, Gazaan ja Syyriaan.

Esityksen tiedot

Käsikirjoitus

Stefano Massini

Ohjaus

Satu Rasila

Näyttämöllä vuorotellen:

Minna Hämäläinen, Ulla Reinikainen, Markus Ilkka Uolevi, Riitta Salminen, Kimmo Rasila ja Sofia Carlsson.

Suomenkielinen käännös:

Leena Taavitsainen-Petäjä

Ruotsinkielinen käännös:

Marika Hansson Carbone

Original project conceived and produced by: Teatro della Toscana – Teatro della Pergola, Municipality of Florence, 2023.