Siirry pääsisältöön

Lipunmyynti on suljettu 1.6.-12.8. Lippuja voi varata puhelimitse sekä s-postitse 7.6. asti. Sen jälkeen lippuja voi ostaa nettikaupan kautta.

KOLME TEATTERIA TUOTTAAKATRINA-MUSIKAALIN YHDESSÄ

Ahvenanmaalaisen kirjailijan Sally Salmisen menestysromaani vuodelta 1936 valloittaa kolme suomenruotsalaista näyttämöä.

Lilla Teatern, Åbo Svenska Teater ja Wasa Teater tuottavat yhdessä Katrina-musikaalin. Kaisa Lundán vastaa uudesta dramatisoinnista ja Aili Järvelä säveltää uutta musiikkia. Esitys nähdään kaikkien kolmen teatterin näyttämöllä vuosina 2024-2025. 

– Mahdollista yhteistyötä teattereiden välillä on suunniteltu pitkään. Näin suuren projektin saattaminen satamaan on monen palasen ja monen ihmisen työn summa. Teattereiden välinen yhteistyö mahdollistaa esityskauden pidentämisen. Ehkä vielä tärkeämpää on työtapojen, tiedon ja osaamisen sekä eri teattereiden tulokulmien keskinäinen jakaminen. Tämä puolestaan palvelee kaikkea sitä mikä tapahtuu näyttämöllä, sen ympärillä ja sen takana, perustelevat Åbo Svenska Teaternin johtaja Kira-Emmi Pohtokari, Lilla Teaternin taiteellinen johtaja Jakob Höglund ja Wasa Teaternin johtaja Ann-Luise Bertell

Muusikot Aili Järvelä, Anni Elif ja Senni Valtonen sekä näyttelijä Emma Klingenberg laulavat Katrinan sydäntä raastavan, mutta rohkaisevan tarinan, jonka merkityksellisyys ulottuu nykypäivään, lähes vuosisata myöhemmin.

Rakkaus houkuttelee nuoren Katrinan muuttamaan kotiseudultaan Pohjanmaalta Ahvenanmaalle merimiehen vaimoksi. Vaikka hänet jätetään yksin pitämään taloa, hän onnistuu kerta toisensa jälkeen voittamaan sekä ulkoiset vaikeudet että itsensä. 

Katrinan ylpeys ja oikeudenmukaisuus luovat pohjan, jolta hän ponnistaa haastaessaan yhteiskunnan normeja sekä naisen roolia.

-Toivottomiin tilanteisiin joutuneissa naisissa on uskomaton voima, itsepintaisuus jatkaa vastoinkäymisistä huolimatta. Ja vaikka Katrina kerta toisensa jälkeen itse tekee virheitä, kohtelee kirjailija häntä lempeästi, sanoo Kaisa Lundán, joka on dramatisoinut näytelmän.

Sally Salmisen kirjailijanura alkoi ryminällä, kun hän voitti pohjoismaisen romaanikilpailun ja julkaisi esikoisromaaninsa Katrina (1936).  Romaani on arkielämää kuvaava teos, josta on julkaistu lukuisia painoksia ja se on käännetty useille kielille.  

Eräässä haastattelussa vuodelta 1954 Sally Salminen kertoo kuinka kotiseutukuoron laulamat laulut ovat aikoinaan koskettaneet häntä suuresti. Musiikki on keskiössä 

tässä yhteistuotannossa. Aili Järvelä debytoi musikaalisäveltäjänä.
– En tiennyt oikein miten toimia ja olenkin nyt edennyt tunnustellen, itse asiassa yksi melodia tuli minulle unessa, kertoo Järvelä. 

– Tämä on suuri tarina, joka vaatii visuaalista ja runollista ilmaisua. Me matkaamme meren yli, olemme peltotöissä, tanssimme kylällä, synnytämme viisi lasta, tapamme yhden lehmän ja paljon paljon muuta. Onnekseni saan tehdä yhteistyötä lavastaja Heini Maarasen kanssa, hän on luovien ratkaisujen mestari. Samu-Jussi Koski puolestaan antaa pukusuunnittelulle ajattoman tyylikkyyden. Puhallamme monta vuotta unohduksissa olleeseen Katrinaan eloa ja siitä tulee sykähdyttävä matka. Hän saa arvoisensa suuren esityksen, ohjaaja Jakob Höglund kuvailee. 

-Tämä projekti kertoo monella tavalla vahvuudesta. Väkevyydestä. En ole vielä antautunut prosessille, mutta täältä ulkoapäin katson sitä monen naisen kasvattamana virtana – siinä on työryhmä, Sally Salminen ja keskellä Katrina. Samaistun Katrinan pohjalaisuuteen, mutta myös ahvenanmaalaisuuteen.  Olen itse asunut kesät Ahvenanmaalla jo 14 vuotta, näyttelijä Emma Klingenberg kertoo. 

Kirjailija Sally Salminen, dramatisointi Kaisa Lundán, sävellys ja sovitus Aili Järvelä, ohjaus Jakob Höglund, lavastus ja tarpeiston suunnittelu Heini Maaranen, pukusuunnittelu Samu-Jussi Koski, valosuunnittelu Tobias Lönnquist, äänisuunnittelu Antero Mansikka, naamioinnin suunnittelu Pia Kähkönen, dramaturgi Henna Piirto. 

Näyttämöllä: Emma Klingenberg, Aili Järvelä, Anni Elif, Senni Valtonen/ Maija Pokela. 

Ensi-ilta Lilla Teaternissa Helsingissä 31.1.2024. Ensi-illan yhteydessä liput tulevat myyntiin Turussa Åbo Svenska Teaterissa ja Vaasassa Wasa Teaterissa keväällä 2025 esitettäviin esityksiin.  

Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.

Valokuvaaja Otto-Ville Väätäinen

Ehkä olet kiinnostunut myös muista yhteistyökuvioista?

Jotain mätää musikaalissa?

Brodwaymusikaali Something Rotten! vuodelta 2015 saa nyt ruotsinkielisen kantaesityksensä Suomessa.  Something Rotten!-musikaali esitetään Åbo Svenska Teaterissa. Päänäyttämöllä tehdään jälleen iso, vauhdikas ja hullun hauska musikaali,