Siirry pääsisältöön

Förlorarna 23.11.! Osta lippu

Affischbild för Förlorarna. Fem handbollsspelare är uppställda framför ett handbollsmål. Spelarna ser uppgiva och oengagerade ut.

Förlorarna-esityksen käsiohjelma

Taiteellinen työryhmä

Hallveig Kristin Eiríksdóttir

ELÄMÄÄ JA KUOLEMAAKIN SUUREMPAA

Urheilu opettaa meitä noudattamaan sääntöjä. Jos emme suoriudu tarpeeksi hyvin, joku pettyy; joukkuetoverit, valmentaja, vanhempamme tai jonkun toisen vanhemmat. Urheilussa opimme, että passiivisuudesta rangaistaan. Se joka rikkoo sääntöjä, pilaa pelin kaikilta muilta – huijaaminen vaatii rohkeutta.

Meillä kaikilla on jokin yhteys urheiluun. Koulun liikuntasalista ja nuoren ja lupaavan kyvyn iltatreeneistä, varhaisiin viikonloppu aamuihin, jolloin osallistutaan lasten turnauksiin.Yhteisöllisyyden tunne kannattelee pitkälle. Mutta jos ei ole riittävän kunnianhimoinen – ei mahdu joukkoon.

Urheilun ja teatterin leikkisyys voi olla elämää ja kuolemaakin suurempaa. 

Hallveig Kristin Eiríksdóttir
Konsepti, ohjaus

Urheilu on monessa mielessä puhtain tapa paeta todellisuutta… Se luo uudelleen lapsuuden vapauden ja erottaa sen tavallisesta elämästä keinotekoisilla rajalinjoilla, joiden sisällä ainoa vapauden puute ovat säännöt, joihin osallistujat vapaaehtoisesti alistuvat. Näin kirjoittaa sosiologi Christopher Lasch. 

Englannin kielen sana play sisältää sekä sanat leikkiä että pelata. Sekä leikkiä että peliä varten tarvitaan sääntöjä, ja osallistuakseen on alistuttava hetkeksi näihin sääntöihin ja antauduttava peliin tai leikkiin. Pelin tai leikin sisään voi syntyä oma maailmansa, kun osallistujat ovat valmiita antautumaan näille keksityille säännöille. Siksi ei ole yllättävää, että sana play tarkoittaa myös näytelmää.

Esityksemme ei ole näytelmä perinteisessä mielessä, vaan pikemminkin leikkimielinen tutkimus pelistä. Se tutkii voiton ja tappion tunteita sekä pelissä että elämässä. Annamme pelille tilaa teatterin näyttämöllä ja annamme teatterin kulkeutua pelin maailmaan ja kutsumme teidät osallistumaan peliin sekä katsojina että osallistujina.

Per Ehrström
Esitysdramaturgi

Per Ehrström
Riku Suvitie

Yksinkertaisuudessaan olemme tuoneet Suomen vanhimman teatterirakennuksen sisälle täysin funktionaalisen urheilukentän. Näiden kahden maailman rinnastus on ollut työskentelyni leikkisä ja tutkiva lähtökohta.

Usein työskentelyssäni olen obsessoitunut jonkin muun mahdollisen näkyviin hakemisesta. Tässä produktiossa se jokin muu löytyy teatterin kontekstissa juuri urheilun kautta: sen estetiikasta, toiminta- ja katsomistavoista. Miltä teatteri tuntuisi, jos kokisimme sitä samalla tavalla kuin urheilua? 

Muistan, kuinka virkistävältä tuntui käydä ensimmäistä kertaa käsipallopelissä ja nähdä kun palloa heitettiin oikeasti kovaa päin seinää. Jotain yhtä virkistävää kokemusta halusin mahdollistaa ÅST:n näyttämölle.

Riku Suvitie
Lavastus ja pukusuunnittelu

Euroteknon kauneus, Urheiluruudun tunnusmusiikki, nostalgia, antikliimaksit, pallojen pompottelun ritualistisuus. Esityksen äänisuunnittelu on lähtenyt liikkeelle urheilun fyysisyydestä: vinkuvista pelitossuista, hengästyneen kehon äänistä, pillien vihellyksistä, pelikentän kaoottisuudesta.

Näyttelijät tuottavat äänimateriaalia esimerkiksi käyttämällä palloja rytmisenä elementtinä ja laulamalla kuorossa kappaleita, joihin liittyy jaettua nostalgiaa.

Esityksessä minua puhuttelee koomisen ja liikuttavan välinen häilyvä raja. Huvittavalta tuntuvat tilanteet voivat myös sisältää meille kaikille yhteistä haavoittuvaisuuden kokemusta. 

Tuuli Kainulainen
Äänisuunnittelu, musiikin sovitus

Tuuli Kainulainen
Antti Niitemaa

Pelikenttä hallinnoi omaa työtäni ja luovuuttani, miten sen kanssa pelataan valollisesti. Jokaisella on muistoja kirkkaista loisteputkista koulun liikuntasaleissa ja urkeiluhalleissa. Nyt yhdistetään loisteputkien valoa teatterivaloihin. Miten saadan lämpimästa punaisesta ja kultaahohtavasta teatterisalista kylmä jumppahalli? Täytyy myös ottaa huomioon, että meillä on koko ajan sama näyttämökuva, jota ei rajata mitenkään. Loisteputkien valo ja miten se heijastuu kiiltävän pelikentän materiaalista, luo hauskasti tilanteen, jossa näyttelijät näkevät yleisön. Työtapamme on ollut prosessiluontoista, jossa mennään luominen edellä, perinteinen käsikirjoitus valmistuu viimeisimpänä. Tämä vaatii avoimuutta, kun koko ajan kaikki muuttuu, täytyy olla valmis luopumaan ja seulomaan runsaasta määrästä ideoita prosessin aikana.

Antti Niitemaa
Valosuunnittelu

”Miltä urheilija näyttää? Entä miltä häviäjä näyttää? Kuka on Holger Nielsen ja miten hänen viiksensä pysyivät niin tuuheana? Miten monta minuuttia menee letittää omat hiukset ennen harjoituksia? Miten leikataan maskotin karvat? Voiko niitä edes kutsua karvoiksi? Saako olla kynsiä, vai pitääkö kaikki pituus viilata pois? Entä meikkiä? Valuvatko kulmakarvat hien mukana pitkin kasvoja? Onko punaa omasta takaa? Värjätäänkö kulmakarvat, jotta loisteputkivalossa kaikki eivät näytä kuolleelta? Paitsi tietenkin kuolema. Ja Is life live, or just life? Kuka tietää, na naa naa na na.”

Sarianna Sormunen
Naamioinnin suunnittelu

Sarianna Sormunen

Pelaajaesittelyt

Daniela Franzell

Nimi: Daniela Victoria Franzell
Lempinimi: Nelan, Nelis, Franzu, Dani, Danu, Dansku
Syntymävuosi- ja paikka: 1983 Parainen
Pituus: 170 cm mutta olen vissiin kutistunut
Pelinumero: 16
Kätisyys: Oikea
Kasvattiseura: Pargas Dragspelsklubb, Teaterboulage
Nykyinen seura: Förlorarna
Esikuvat: Heili Sirviö
Tavoitteet: Peli-ilo, yhteispeli, vammoitta
Odotukset kaudelta: Maaleja tietysti! Toivon paljon maaleja! Maalit tekevät minusta niin onnellisen.

Nimi: Samuel Karlsson
Lempinimi: Samppe
Syntymävuosi- ja paikka: 1984 Parainen
Pituus: 180 cm
Pelinumero: 3
Kätisyys: Oikea
Kasvattiseura: Piffen
Nykyinen seura: Förlorarna
Esikuvat: Saku Koivu, Tim Sparv, Taylor Swift
Tavoitteet: Antaa kaikkeni jokaisessa ottelussa ja oppia huijaamaan paremmin
Odotukset kaudelta: Kovia otteluja ja kiehuva areena

Samuel Karlsson
Julia Korander

Nimi: Julia Wilhelmina Korander
Lempinimi: Julle, Jullu, Jullukka, JJ.Olle, Julbert, LillKorander, Schatz, Mistaakimuija.
Syntymävuosi- ja paikka: 1985 Karjaa
Pituus: 160 cm
Pelinumero: 6
Kätisyys: Oikea
Kasvattseura: BK-46, Karis Flickorna r.f.
Nykyinen seura: Förlorarna
Esikuvat: Voittajat
Tavoitteet: Kehittyä paremmaksi häviäjäksi
Odotukset kaudelta: Jämähtää huonoksi häviäjäksi

Nimi: Bror Ingemar Raukola
Lempinimi: Ingo. Ingebör.
Syntymävuosi ja -paikka: 1976 Boden, Ruotsi
Pituus: 172 cm
Pelinumero: 11
Kätisyys: Oikea
Kasvattiseura: Övertorneå IF
Nykyinen seura: Förlorarna
Esikuvat: Ingemar Stenmark. Jan-Ove Waldner
Tavoitteet: Kehittyä vähintään yhtä hyväksi kuin kaikki muut joukkueessa
Odotukset kaudelta: Näyttäviä maaleja ja jännittäviä otteluja

Ingemar Raukola
Jerry Wahlforss

Nimi: Jerry Jonas Alexander Wahlforss
Lempinimi: Lapsena pihalla ”Kingis”.
Syntymävuosi ja -paikka: 1975 Helsinki
Pituus: 172 cm
Pelinumero: 19. Olin toivonut 5.
Kätisyys: Oikea
Kasvatiseura: HIFK, FCFC
Nykyinen seura: Förlorarna
Esikuvat:  Diego Armando Maradona
Tavoitteet: Vammoitta kausi loppuun
Odotukset kaudelta: Korkealentoista

Tuotantotiedot