Hoppa till sidans innehåll

SISTA SOMETHING ROTTEN! 26.4 & 27.4! Köp biljetter här!

Ett fotografi av teaterhuset fotat från korsningen Auragatan-Eriksgatan.

Styrelsen år 2024

Ordförande:

Hanna Guseff
Allfinlandssvensk ÅST-älskande ekonomie magister som är ytterst glad över sitt uppdrag i styrelsen – vilken ära. Bosatt i Åbo igen efter utflykter i huvudstaden och Dalsbruk, jobbar för tillfället på Yrkeshögskolan Novia som forskningsledare, i praktiken med finansiering och även med service design och samarbeten mellan arbetsliv och studerande.

Vice ordförande:

Thomas Lundin
Artist, journalist & skådespelare med hela Norden som arbetsfält. Brinner för mötet mellan scen och salong. Trivs på båda platserna.

Styrelsemedlemmar:

Henrik Carlstedt
Pensionerad bankman, jurist, bosatt i Åbo, styrelseuppdrag bl.a. i stiftelser, särintressen historia.

Nina Kivinen
Organisationsforskare, ekonomiedoktor, länge verksam vid Åbo Akademi, nu vid Uppsala universitet. Konstnärliga verksamheter och kreativa industrier i centrum för min forskning, men även diversitet, inklusion och ledarskap. Dessutom aktiv körsångare.

Eero Linjama
Fungerar som utbildnings- och forskningschef i musik och scenkonst vid Åbo yrkeshögskolans Konstakademi. Ansvarar för utbildningsprogrammen i cirkus, dans, musik och teater/dockteater. Innehar också flera förtroendeuppdrag i olika kulturföreningar och stiftelser.

Ingrid Möller
Litteraturstuderande med rötter i Pargas och numera bosatt i Åbo. Kulturell mångsysslare som brinner för allt som har med teater och musik att göra.

Elina Pirjatanniemi
Professor, föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi. En akademiker som ofta blandar sig i samhällsdebatten, en stor teatervän sedan barndomen. Tror på konstens egenvärde, men tror också på konstens förmåga att hjälpa oss att förstå varandra.

Teija Raninen
Ansvarar för utvecklingen av upplevelseindustrin (spel, film och turism) i Turku Science Park. Har en lång karriär inom filmindustrin som filmkommissionär i Västra Finlands Filmkommission.

Terhi Vörlund-Wallenius
Medicine licentiat som jobbar som allmänläkare vid hälsocentralen i Åbo. Har sjungit hela sitt liv och tycker om teater, muséer och handarbete. Är aktiv i kommunalpolitiken och i Folkhälsan. Mycket glad över möjligheten att få jobba i Åbo Svenska Teaters styrelse.

Artistföreningens representanter:

Daniela Franzell 
Fast anställd skådespelare på Åbo Svenska Teater. Daniela fungerar också som sekreterare i artistföreningen på teatern.

Samuel Karlsson (adjung.)
Fast anställd skådespelare på Åbo Svenska Teater.

Dramaturgernas och regissörernas representant:

Tove Appelgren (adjung.)
Dramaturg på Åbo Svenska Teater från och med 2018. Har examen från Teaterhögskolans regilinje och har jobbat för olika teatrar i Finland men mest för Teater Taimine. Hennes pjäser är uppsatta i Sverige, Tyskland och Estland och hennes böcker om Vesta-Linnéa kan läsas på tretton olika språk.

TEME-anslutna anställdas representanter:

Antti Niitemaa (adjung.)
Jag har jobbat som freelance-ljusdesigner och med andra uppgifter inom branchen i tjugo år, både i ljus – och ljudåtergivningsföretag samt inom teatervärlden. På Åbo Svenska Teater har jag jobbat sedan 2011 och som fastanställd ljusmästare sedan år 2017. Jag tycker mycket om jobba med just ljusdesign, jag är en kreativ människa. Teatern har följt mig under hela mitt liv, allt från barndomens amatörteatrar till mitt nuvarande yrke.

Maria Olin (adjung.)
 

Föredragande: teaterchef Kira-Emmi Pohtokari

Föredragande och sekreterare utom styrelsen: administrativ chef Tina Grabber