Aktuellt på Åbo Svenska Teater


Här hittar du information om vad som är aktuellt just nu.


Kommande evenemang hittar du här.

Inhiberade föreställningar

Just nu är alla föreställningar fram till 26.4 inhiberade. Dessutom har också följande föreställningar inhiberats:

7.4 Flamme + Bebbe = sant!
9 & 10.4 Livet ditt as!
11-24.4. Ken Ludwigs Baskerville - ett fall för Sherlock Holmes
17.4 Ett dockhem
23.4 Det liv som blivit mig givet
8.5 Eroica - matiné från Wien

 


Världsteaterdagen 27.3

Av Helen Mirren, Storbritannien.
Skådespelare inom teater, film och TV
Översättning: Teaterinfo Finland TINFO

Budskap för världsteaterdagen år 2021

”Vi har upplevt en oerhört svår tid inom scenkonsten då många konstnärer, scentekniker och hantverkare har kämpat i motvind i en bransch, som redan tidigare varit anfrätt av osäkerhet.
Kanske just denna allestädes närvarande osäkerhet har gjort dem mer kvalificerade att genomleva pandemin med slagfärdighet och kurage.
Under dessa nya omständigheter har deras uppfinningsförmåga redan nu skapat påhittiga, roande och rörande kommunikationsstrategier, naturligtvis till stor del tack vare internet.
Människor har berättat historier för varandra lika länge som de har funnits på denna planet. Den sköna teaterkonsten kommer att leva lika länge som vi själva finns kvar här.
Kreativiteten hos författare, designers, dansare, sångare, skådespelare, musiker och regissörer kommer aldrig att kvävas och inom kort kommer den att blomstra igen med en ny energi och en ny förståelse av världen som vi delar.
Jag väntar otåligt!”

Brittiska Helen Mirren är en av världens mest kända och respekterade skådespelare. Hennes internationella karriär sträcker sig från teaterscenen till film och TV och hon har mottagit åtskilliga pris för sina starka och mångsidiga rolltolkningar, bl.a. en Oscarstatyett år 2007 för huvudrollen i filmen The Queen. Mirrens teaterarbete har innefattat otaliga roller på nationalteatern i London, i West End och t.ex. Royal Shakespeare Company. År 2003 förlänades Mirren titeln Dame av drottningen.

www.helenmirren.com

 


Fortsatt stängda dörrar på Åbo Svenska Teater till och med 26.4

Åbo Svenska Teaters dörrar är fortsatt stängda för publik t.o.m. 26.4. Detta i enlighet med nya restriktioner som kommit 22.3 från Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk.

Beslutet innebär inhiberade gästande föreställningar samt inhiberade föreställningar av kriminalspektaklet Ken Ludwigs Baskerville - ett fall för Sherlock Holmes, både hemma på Stora scenen samt på turnéorter i Egentliga Finland. I Västra Nyland gäller de nuvarande restriktionerna till 14.4 och på Åland till 28.3.  
Operaparet Cavalleria Rusticana och Pajazzo har sedan tidigare skjutits upp till våren 2022.

Åbo Svenska Teaters biljettförsäljning kontaktar alla sina kunder personligen. Bokade och köpta biljetter kan bokas om till senare föreställningar eller till presentkort. Kunderna kan också få tillbaka pengarna för redan utlösta biljetter. 

Teaterns biljettförsäljning i köpcentret Hansa kommer att vara stängd till och med 26.4. Med stängningen vill teatern bidra till samhällets nedstängning för att tygla smittspridning. Vid behov kan biljettförsäljningen betjäna kunder enligt särskild överenskommelse.

 

Presentkort som går ut

Giltighetstiden på presentkort köpta i vår biljettförsäljning som gått ut under hösten 2020 och blivit oanvända på grund av coronapandemin, förlängs automatiskt till 31.5.2021. Nya presentkort är som vanligt i kraft ett år.

 

Trygg teater

Vi har vidtagit extra åtgärder för att ditt besök hos oss skall vara tryggt och säkert. Åtgärderna gäller på alla våra scener.

Innan föreställningen

För att minimera riskerna för köbildning säljer vi biljetter enbart i Thaliakvarterets biljettförsäljning i Hansa (inte inne i teaterns foajé).

Våra publikvärdar möter all vår publik och kommer därför att bära skyddsutrustning i form av visir och handskar för att förhindra smittspridning.

Vi rekommenderar varmt att publiken använder munskydd.

Du får gärna köpa programblad innan föreställningen, men vi rekommenderar kortbetalning.

Dörrarna till salongen kommer att öppnas 30 minuter före föreställningen för att ge dig och de andra i publiken utrymme och möjlighet att hålla rekommenderat säkerhetsavstånd. Vi ber framför allt dem som har sittplats i mitten av salongen att ta plats i god tid.

Du kan undantagsvis ta med din rock in till salongen, men stora väskor måste lämnas i garderoben.

Under föreställningen

Publiken kommer att placeras i salongen med beaktande av ett säkerhetsavstånd på två meter. Familjer och sällskap som önskar sitta bredvid varandra får dock göra det.

Fram till årets slut säljer vi ett begränsat antal platser för att garantera säkerhetsavstånden.

Vi har uppdaterat våra städrutiner och sätter extra vikt vid att kontinuerligt desinficera kontaktytor som handtag, ledstänger, hissknappar och armstöd efter alla föreställningar. Vi har placerat ut handdesinfektions-apparater i huset och toaletter finns på alla tre våningar. Hela vår personal har också förbundit sig att hålla god handhygien enligt THL:s anvisningar.

I föreställningens paus

Vi rekommenderar att du köper din pausservering på förhand. Pausserveringen köper du här: http://abosvenskateater.cafetiljan.fi/.

Det går också bra att köpa pausservering i biljettkassan i samband med att du löser ut dina biljetter.

Pausen har förlängts för att undvika köbildning.

Vad kan du göra?

- Håll en god handhygien. Tvätta dina händer ofta och använd handsprit vid behov.

- Lös ut din biljett i förväg eller köp din biljett på webben, gör bokning för pausservering i förväg samt kom i god tid till teatern.

- Stanna hemma om du är eller känner dig sjuk. Vi bokar gärna om ditt sällskaps biljetter till ett senare datum!

- Håll rekommenderat avstånd till andra teaterbesökare.

- Vi rekommenderar varmt att publiken använder munskydd.

 

Så långt det är möjligt följer vi samma riktlinjer också på turnéföreställningarna.

Vi har saknat vår publik och ser fram emot gemensamma, fina och trygga teaterupplevelser den här säsongen, varmt välkommen på teater igen!

 

Vårmöte

Åbo Svenska Teaterförening r.f:s vårmöte hålls måndagen den 19 april 2021 kl. 18 på distans via Google Meet p.g.a. det rådande pandemiläget. Anmäl dig senast den 16 april 2021 per mejl till info@abosvenskateater.fi  Länken till mötet sänds till de
förhandsanmälda på mötesdagen. Under mötet behandlas stadgeenliga ärenden. Välkommen!

 


Dramatisk premiär på Åbo Svenska Teater

Personalpremiären av Ken Ludwigs Baskerville - ett fall för Sherlock Holmes fick ett mycket dramatiskt slut i på Åbo Svenska Teater.

Ett gammalt vattenrör i koppar hade sprungit läck i teaterhusets fjärde våning på Eriksgatans sida av huset. Stora mängder vatten rann genom golv, via tak och väggar och genom hela husets våningar ända till källaren. Enligt den information som nu finns till hands är de kulturhistoriskt värdefulla utrymmena och till exempel takmålningarna oskadda och situationen påverkar inte föreställningsverksamheten, som beräknas komma igång så fort coronarestriktionerna lättar. Företaget Recover inleder på tisdagen 16.2  kartläggningen av vattenskadornas omfattning. Finlands äldsta teater, det 182-åriga Åbo Svenska Teaterhus ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi.

 

Åbo Svenska Teater får spela i Sverige

I somras kunde man se Åbo Svenska Teaters rosade scenversion av Kalevala (2019-2020) på YLE Arenan och från och med igår 1.12 fram till slutet av maj 2021 kan man se inspelningen i SVT Play (endast i Sverige).

Sveriges television samlar opera, dans, konserter och teater under samlingsnamnet SVT Scen på SVT Play, som lanserades i mars 2020. Man vill serva publiken som under rådande omständigheter inte kan se scenkonst live. Utöver ett trettiotal svenska föreställningar på SVT Scen tillkommer handplockade, internationella produktioner, däribland Åbo Svenska Teaters Kalevala.

 


Operaparet Cavalleria rusticana & Pajazzo skjuts upp från våren 2021 till våren 2022

Operorna skjuts upp på grund av coronapandemin.

De blir omöjliga att genomföra både fysiskt och ekonomiskt. 
Åbo Svenska Teaters scen är för liten för en operakör och många solister, säkerhetsavstånden för dem som står på scenen kan inte garanteras. Om restriktionerna för publikmängd ännu gäller under våren 2021, har Åbo Svenska Teater och Åbo filharmoniska orkester helt enkelt inte råd att producera operorna.

Alla de personer som bokat och köpt biljetter till våren 2021 blir personligen kontaktade via telefon eller epost.  Biljetterna till våren 2022 finns till salu från och med tisdag 6.10.2020 i lippu.fi-nätbutik på adressen www.lippu.fi samt i Åbo Svenska Teaters och Åbo filharmoniska orkesters biljettförsäljningar.


#Distansteater

Varje fredag under våren 2020 bjöd vi på en inblick i skådespelarnas vardag och arbete under namnet #distansteater.

Vi publicerade inläggen på vår Facebook-sida, klicka här för att komma till den.

 


 

Vi och våra samarbetspartners (Lippu.fi, Google analytics, Google ads, Facebook, Vår chat Drift) vill erbjuda dig skräddarsydd service via webbkakor (s k cookies). Ta del av all fin teaterinfo här, godkänn kakorna och du är välkommen in! Vad betyder kaka i det här sammanhanget? Läs mer.

close