Hoppa till sidans innehåll

I maj är biljettkassan öppen tis-fre kl. 12-15. OBS! Stängt 28.5.

Något ruttet i musikalen?

Nu får Brodwaymusikalen från år 2015 sin svenskspråkiga urpremiär i Finland.

Something Rotten! spelas i höst på Åbo Svenska Teater. En stor, fartfylld, galet rolig musikal med stor ensemble tar igen plats på Stora scenen. 

Musikalen ”Something Rotten!” är en komisk och fiktiv berättelse som kretsar kring de två bröderna Nick och Nigel Bottom. Tillsammans med sin teatertrupp konkurrerar de med den geniförklarade dramatikern William Shakespeare. Bröderna kämpar för att skapa en unik och nyskapande teaterupplevelse för att överträffa Shakespeares framgångar.

Föreställningen blandar friskt fakta och fiktion, satir inte att förglömma. Föreställningen kommenterar nutida fenomen och musikalgenrens framfart genom en historisk tillbakablick på renässansen. Hur långt har vi kommit sedan 1500-talet? frågar sig ÅSTs färska teaterchef Kira-Emmi Pohtokari.

Berättelsen är förlagd i renässansen England. Renässansen kännetecknas av blomstrande konst och kultur som samhällets grundpelare. Det ska vi påminna oss om också idag, när världen känns osäker, resonerar Pohtokari.

Det vimlar av referenser till kända musikaler i Something Rotten!. Publiken känner igen bland andra Cats, Sound Of Music, West Side Story och Cabaret. Det blir roligt att “bonga” musikalerna i musikalen. Det vimlar också av referenser till Shakespeares digra samling av verk, vilka på ett finurligt sätt smugits in i manus. Musikalens namn t ex  refererar till Hamlet och repliken “Något är ruttet i den danska staten”. 

Förhandsintresset för Something Rotten! har varit stort och teatern förlänger därför spelperioden till februari 2024.

BOK John O’Farrell, Karey Kirkpatrick
KONCEPT, MUSIK OCH LÅTTEXTER Wayne Kirkpatrick, Karey Kirkpatrick
ÖVERSÄTTNING Calle Norlén

REGI, KOREOGRAFI OCH BEARBETNING AV TEXTEN Markku Nenonen
MUSIKALISKT ANSVARIG Martin Segerstråle
SCENOGRAFI Jani Uljas
KOSTYMDESIGN Elina Vättö
MASKDESIGN Sarianna Sormunen
LJUDDESIGN Jaakko Savela
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
STEPPKOREOGRAF Säde Kajovaara

På SCENEN
Sofia Carlsson, Daniela Franzell, Ludvig Fyrgård, Eric Hallengren, Josefine Hebbe, Samuel Karlsson, David Lindell, Victor Molino Sanchez, Ivan Persson, Ingemar Raukola, Jerry Wahlforss och Elias Wallin

Ökad tillgänglighet

På publikens begäran kan ÅST under hösten också erbjuda en doftfri föreställning samt möjlighet till svenskspråkig syntolkning under en föreställning av Something Rotten!. Båda är öppna för all publik. Till den doftfria föreställningen uppmanar vi publiken att komma utan parfymerad kosmetik, såsom deodorant, parfym, rakvatten och hårspray. Dessutom önskar vi att publiken inte röker intill teaterns ingång, säger Niina Renström, marknadsförings- och försäljningschef.

ÅSTs publik är van vid textade föreställningar. Nu kan man förutom den tvåspråkiga, projicerade textningen även följa med textningen i sin mobiltelefon. I Subtitle Mobile-appen kan man välja textningsspråket själv.

Du kanske även är intresserad av andra samarbeten?