Hoppa till sidans innehåll

Biljettförsäljningen är stängd 1.6-12.8. Biljettbokningar kan göras per telefon och e-post t.o.m. 7.6. Efter det kan biljetter köpas i vår webbshop.

Konsten att vara människa genom folkloristik och improvisation

Kunskapskabarén – nu populariserar vi vetenskap genom teater! Föreläsare från Åbo Akademi matar publiken och Åbo Svenska Teaters improvisatörer med små portioner klokskap. Sedan kastar sig improvisatörerna över materialet och ger sin syn på klokskapen som kanske då blir dårskap. Bollen kastas tillbaka till föreläsarna och på så sätt byggs de ca 2 timmar långa krogshowerna upp. 

Det övergripande temat för föreställningarna är Konsten att vara människa och de två föreläsarna är Fredrik Nilsson, professor i nordisk etnologi och Blanka Henriksson, docent i nordisk folkloristik.  

– Vi har ju spånat kring vilka pedagogiska experiment  vi kan ta till utanför universitetsvärlden för att uppfylla universitetets tredje uppgift, att samverka med samhället, berättar Fredrik Nilsson.

Han har tidigare jobbat ihop med Magnus Nylander, skådespelare, regissör och pedagog sedan 25 år. Nylander är konstnärlig ledare för Kunskapskabarén, ett koncept som utvecklas i Lund i Sverige. Det konceptet ser vi nu för första gången i Finland och frågan är: vad är det som är positivt och gynnsamt i mötet mellan vetenskapen och teatern? Resultatet av det mötet kan bli fascinerande.

Blanka Henriksson är med om Kunskapskabarén första gången.
– Min roll som föreläsare är ju bekant men samspelet både med skådespelarna och mellan föreläsning och teater är nytt för de flesta av oss. Då Fredrik berättade om konceptet var jag till en början rädd att jag själv skulle blir tvungen att improvisera. Men det handlar på sätt och vis om ett samtal mellan oss föreläsare, skådespelarna, musiken och givetvis publiken,
säger Henriksson.

– Föreställningarna behandlar alla olika teman och lyfter upp mänskliga beteenden och fenomen som rädslor, svett och etikett, gränser och gränslöshet och habegär, för att nämna några. 

– Jag och Fredrik arbetar med att göra det vardagliga vetenskapligt. Det finns inget mänskligt som är främmande och det mest alldagliga är det vi finner mest intressant. Vi belyser det mest vedertagna och allmängiltiga och uppmanar folk att fundera på varför vi faktiskt gör det vi gör, säger Henriksson.

– Vårt mål med att föreläsa och förmedla kunskap under dessa föreställningar, och generellt, handlar om att det ska tändas något i publikens huvuden,att de får en aha-upplevelse, något nytt de inte visste, något att fundera vidare på. Vi strävar efter att var och en i publiken får med sig en ny insikt på vägen hem, säger Nilsson.

– Vi ska ju ut på turné med Kunskapskabarén, så vi ska försöka hitta lokala kopplingar och igenkänning också i föreläsningarna, säger Henriksson. 

Akademikerna är noga förberedda, deras inlägg rör sig om endast 5-7 minuters föreläsningar. Poängen ska komma fram på ett snyggt och strukturerat sätt. ÅSTs skådespelare Daniela Franzell, Samuel Karlsson och Jerry Wahlforss, som ska improvisera, känner till temat på förhand, men inte själva innehållet. När de tagit över med sin improvisation ackompanjerade av musiker Kari Mäkiranta är det igen dags för föreläsarna att knyta an till det improviserade och komma tillbaka till temat. Publiken får syresätta improvisationen ledsagad av Magnus Nylander, som fungerar som konferencier. Av dessa byggstenar byggs showerna upp. Ingen vet vart de åtta unika helaftonsföreställningarna leder och hur de slutar!

Föreställningarna

Tjuvstart 10.10 kl. 19 Åbo, Kåren
Moget! – en (skam)lös föreställning om vuxenpoäng
Hur många vuxenpoäng får man om man äger ett förkläde?
Vad betyder det att vara vuxen? Hur gör man en vuxen?

Premiär 11.10 kl. 19 Åbo, Kåren
Läckert! – en föreställning om tycke och smak(löshet)
Vad betyder det egentligen att säga “Smaken är som baken”? Vilken betydelse har egentligen smak? Och vad har kannibalism med allt det här att göra?

18.10 kl. 19 Billnäs, Billnäs restaurang
Hotfullt! – en (över)skridande föreställning om gränser
Behöver vi gränser? Vad finns det för ritualer kring att överskrida gränser?
Vad har mårdhundar med gränser att göra?

19.10 kl. 19 Pargas, Brankis
Lustfyllt! – en mardrömslik föreställning om (ha)begär
Ska vi behärska vår lust eller bejaka den?
Bättre en kaka med ro än tio kakor med oro?
Varför ville kossorna i Pargas på 1920-talet inte ha kalk?

26.10 kl. 19 Åbo Svenska Teaters Tiljanscen
Smärtsamt! – en nostalgisk föreställning om (då)tid
Hur kan vi längta efter en tid som vi aldrig upplevt? Varför smakar farmors köttbullar alltid bäst?
Kan en ko ha hemlängtan?

31.10 kl. 19 Hangö, Pub Grönan
Rysligt! – en skräckfylld föreställning om (o)vanor
Varför stör vi oss på andras vanor? Får man gå med mössa inomhus? Vad är vanor och ovanor?

1.11 kl. 19 Åbo, Skärgårdsbaren
Äckligt! – en föreställning om (s)vett och etikett
Får man spotta på golvet? Vilka kroppsvätskor är acceptabla?
Vad ska man ha med sig då man hälsar på hos någon?

21.11 kl. 10.30, Åbo Svenska Teaters Tiljanscen
Magiskt! – en förtrollande föreställning om det (o)kända
Vad är vardagsmagi? Vad kan vi påverka? Är teaterfolket extra vidskepliga?

Du kanske även är intresserad av andra samarbeten?