Siirry pääsisältöön

VIIMEISET SOMETHING ROTTEN! -ESITYKSET 26.4. & 27.4.! Osta lippuja!

Ett närbild av Åbo Svenska Teaters vackra takkrona.

Olemme vanhin!

Ruotsista Suomeen siirtynyt C.G. Bonuvier rakennutti Turkuun 1810-luvulla tiettävästi maamme ensimmäisen varsinaisen teatteritalon aivan sen paikan tuntumaan, jossa Åbo Svenska Teaterin nykyinen toimitalo sijaitsee. Bonuvier’n puurakenteinen teatteri tuhoutui kuitenkin tyystin Turun suuressa palossa 1827. Samoille paikkeille pystytettiin kaupunginarkkitehti P.J. Gylichin piirtämä uusi puurakenteinen teatteri, jossa ulkolaiset teatterikiertueet esiintyivät 1830-luvun taitteessa.

Uuden ajanmukaisen teatteritalon aikaansaaminen kaupunkiin oli kuitenkin herännyt tuonaikaisen turkulaisten teatterin ystävien mielessä, ja sen toteuttamisen näkyvimmiksi hahmoiksi nousivat tri Nils Henrik Pinello ja kauppaneuvos Abraham Kingelin. Piirustukset teki jälleen Gylich, mutta julkisivut muotoili lopulliseen asuun tunnettu arkkitehti C.L. Engel.

Rakentamispäätös saatiin aikaan 1836 ja jo 21.1.1839 uusi teatteritalo voitiin vihkiä tarkoitukseensa. Tämä nykyisin maamme vanhin yhä käytössä oleva teatteritalo toimii Åbo Svenska Teaterin tyyssijana.
Luonnollisesti teatteritalon tiilirakenteisten seinien sisäpuolella on eri aikoina jouduttu tekemään yhtä ja toista korjausta ja ajanmukaistamista, samoin kuin sen sisus ei ole säästynyt tulen tuhoiltakaan. Niinpä 1860-luvulla teatteritalossa tehtiin huomattavia korjauksia ja laajennuksiakin, samoin sinne asennettiin mm. kaasuvalaistus, vesijohdot ja tulisijat. Maaliskuussa 1881 talon sisustusta ja pihanpuoleista seinärakennelmia vioitti aika perusteellisesti suuri teatteripalo. Tuhot päätettiin kuitenkin korjata silloisen kaupunginarkkitehti C.H. von Heidekenin piirustusten mukaisesti. Hänen sisustusintonsa ei kuitenkaan saanut osakseen erikoisempaa mieltymystä, ja vasta 1890-luvun lopulla suoritetut uusimiset muuttivat mm. teatterin katsomon nykysen luonteensa mukaiseen asuun.

Alkuvuosikymmenet teatteritalo palveli lukuisten, pääasiassa Ruotsista saapuneiden teatterikiertueiden ja myöhemmin myös vierailevien suomalaisten teatterien esityspaikkana Turussa, kunnes se vv. 1894-1919 oli pääasiassa maamme ensimmäisen myös kotimaisia näyttelijävoimia käyttäneen Svenska Inhemska Teaterin teatterina. Turun Suomalainen Teatteri niinikään aloitti alivuokralaisena vv. 1918-28 siinä esitystoimintansa.

Åbo Svenska Teater syntyi tavallaan Svenska Inhemska Teaterin toiminnan jatkajaksi v. 1919. Sitä pitää yllä Åbo svenska teaterförening, jonka toimeenpanevana elimenä on yhdistyksen hallitus. Teatteritalon omistaa nykyään kiinteistöyhtiö. Stiftelsen för Åbo Akademin (säätiö) omistaa merkittävä osuus yhtiön osakkeista.