Siirry pääsisältöön

VIIMEISET SOMETHING ROTTEN! -ESITYKSET 26.4. & 27.4.! Osta lippuja!

Ihmisenä olemisen taito folkloristiikan ja improvisaation kautta

Kunskapskabarén – nyt tehdään tieteestä kansantajuista teatterin avulla!  Åbo Akademin luennoitsijat syöttävät yleisölle sekä Åbo Svenska Teaterin improvisoijille viisautta pienin annoksin. Sitten improvisoijat käyvät aiheen kimppuun ja esittävät oman näkemyksenä annetusta viisaudesta, joka ehkä muodostuu hulluudeksi  Pallo palaa luennoitsijoille ja näin rakennetaan noin kahden tunnin mittainen show.

Otsikko on Ihmisenä olemisen taito ja luennoitsijat ovat  Fredrik Nilsson, pohjoismaisen etnologian professori ja  Blanka Henriksson, pohjoismaisen folkloristiikan dosentti,

– Olemme pohtineet mitä eri pedagogisia kokeiluja yliopistomaailman ulkopuolelta voisimme kokeilla toteuttaaksemme yliopiston kolmatta tehtävää, palvella ympäröivää yhteiskuntaa, Nilsson kertoo.
Hän on aiemmin työskennellyt Magnus Nylanderin kanssa, näyttelijä. ohjaaja ja pedagogi. Nylander on Kunskapskabaréen taiteellinen johtaja, Lundissa Ruotsissa kehitetty konsepti. Tämä konsepti nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa ja kysymys kuuluu: mikä tieteen ja teatterin kohtaamisessa  on niin positiivista ja suotuisaa? Tämä kohtaamisen tulos voi olla kiehtova.

Blanka Henriksson on mukana Kunskapskabaréessa ensimmäistä kertaa. 

– Luulin ensin, että joudun näyttämölle improvisoimaan tiedettä ja toivoin, että koko  asia kuihtuu kasaan, Henriksson nauraa. 

– Tietämyksessähän on kyse siitä, että yleisön päässä syttyy jotain, ahaa, tuota en tiennyt tai tuota en ollut tullut ajatelleeksi. Pyrimme siihen, että jokainen on saanut jonkinlaisen älynväläyksen suunnatessaan takaisin kotiin, Nilsson lisää

.- Mehän lähdemme myös Kunskapskabaré-kiertueelle ja yritämme löytää luentoihin paikallista kosketuspintaa ja tunnistettavuutta, Henriksson sanoo. 

Akateemikkojen täytyy valmistautua huolella, heidän osuutensa ovat vain 5-7 minuutin mittaisia. Asian ydin pitää tuoda esiin tyylikkäästi ja jäsennellysti. ÅSTn näyttelijät Daniela Franzell, Samuel Karlsson sekä Jerry Wahlforss, jotka tulevat improvisoimaan, tuntevat aiheen, mutta ei sen sisältöä. He ottavat improvisoiden ja Kari Mäkirannan musiikin säestämänä materiaalin haltuunsa. Ja kohta on jälleen luennoitsijoiden vuoro ottaa aihe takaisin näyttelijöiltä. Yleisö puhaltaa ilmaa esitykseen juontaja Magnus Nylanderin johdolla. Näistä palikoista rakentuu kahden tunnin hupailu. Kukaan ei tiedä mihin nämä kahdeksan ainutlaatuista showta johtavat ja miten ne päättyvät!

Esitykset


Varaslähtö 10.10. klo 19, Kåren, Turku
Moget! – en (skam)lös föreställning om vuxenpoäng

Ensi-ilta 11.10. klo 19 Kåren, Turku
Läckert! – en föreställning om tycke och smak(löshet)

Kiertue 18.10. klo 19, Billnäs restaurang, Pinjainen
Hotfullt! – en (över)skridande föreställning om gränser

Kiertue 19.10 klo 19, Brankis, Parainen
Lustfyllt! – en mardrömslik föreställning om (ha)begär

Turku 26.10 klo 19, Åbo Svenska Teater, Tiljan-näyttämö
Smärtsamt! – en nostalgisk föreställning om (då)tid

Kiertue 31.10 klo 19, Pub Grönan, Hanko
Rysligt! – en skräckfylld föreställning om (o)vanor

Kiertue 1.11 klo 19, Skärgårdsbaren, Turku
Äckligt! – en föreställning om (s)vett och etikett

Turku 21.11 klo 10.30, Åbo Svenska Teater, Tiljan-näyttämö
Magiskt! – en förtrollande föreställning om det (o)kända

Ehkä olet kiinnostunut myös muista yhteistyökuvioista?

Jotain mätää musikaalissa?

Brodwaymusikaali Something Rotten! vuodelta 2015 saa nyt ruotsinkielisen kantaesityksensä Suomessa.  Something Rotten!-musikaali esitetään Åbo Svenska Teaterissa. Päänäyttämöllä tehdään jälleen iso, vauhdikas ja hullun hauska musikaali,