Hoppa till sidans innehåll

Biljettförsäljningen är stängd 1.6-12.8. Biljettbokningar kan göras per telefon och e-post t.o.m. 7.6. Efter det kan biljetter köpas i vår webbshop.

Musikal

Katrina

PÅ KOMMANDE VÅREN 2025! Den unga Katrina lockas av kärleken att flytta från Österbotten till Åland för att bli sjömanshustru. Trots att hon blir lämnad ensam i den torftiga stugan, lyckas hon gång på gång övervinna både yttre svårigheter och sig själv. Katrinas stolthet och rättvisa banar väg där hon utmanar samhällets normer och vad det är att vara kvinna. 

Spelas

Våren 2025.

Längd

ca 2 h 40 min inklusive paus

Språk

Svenska, textas till svenska och finska.

Scen

Stora scenen

Åländska författaren Sally Salminens succéroman Katrina från år 1936 erövrar tre finlandssvenska scener. 

Lilla Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater samproducerar musikalen Katrina, i Kaisa Lundáns nyskrivna dramatisering med nykomponerad musik av Aili Järvelä. Föreställningen spelar på alla tre teatrars scener under åren 2024-2025. 

– Planerna på ett möjligt samarbete mellan teatrarna har varit på gång redan länge, det är många pusselbitar som behöver falla på plats för att ro iland ett så här stort projekt med flera involverade. Ett samarbete mellan teatrarna ger möjlighet att förlänga en föreställnings livslängd. Men det som är kanske ännu viktigare är utbytet av arbetssätt, kunskap och infallsvinklar teatrarna emellan. Det utbytet gagnar det som sker på, men också omkring och bakom scenen, motiverar Kira-Emmi Pohtokari, teaterchef på Åbo Svenska Teater, Jakob Höglund, konstnärlig ledare för Lilla Teatern och Ann-Luise Bertell, teaterchef på Wasa Teater.  

De skådespelande musikerna Aili Järvelä, Ulriikka Heikinheimo och Senni Valtonen samt skådespelaren Emma Klingenberg sjunger Katrinas hjärtskärande historia, som ännu nästan ett sekel senare ekar av relevans.

Den unga Katrina lockas av kärleken att flytta från Österbotten till Åland för att bli sjömanshustru. Trots att hon blir lämnad ensam i den torftiga stugan, lyckas hon gång på gång övervinna både yttre svårigheter och sig själv. Katrinas stolthet och rättvisa banar väg där hon utmanar samhällets normer och vad det är att vara kvinna. 

– Det finns en väldig styrka hos kvinnor när de ställs inför omöjliga situationer, en envishet att fortsätta trots motgångar. Och trots att Katrina flera gånger själv gör fel behandlas hon med ömhet av författaren, säger Kaisa Lundán som dramatiserat pjäsen och tagit den till nutiden.

Sally Salminen vann en nordisk romanpristävling och slog med sin debutroman Katrina (1936) igenom som författare med dunder och brak. Romanen är en folklivsskildring som har utkommit i många upplagor och översatts till en mängd språk. 

I en intervju från år 1954 berättar Salminen om hur hon berördes starkt av sånger som sjöngs av Hembygdskören. Musiken har en framträdande roll i den här samproducerade föreställningen. Aili Järvelä debuterar som musikalkompositör. 

– Jag visste inte hur man gör och fick helt enkelt prova mig fram. En av melodierna kom faktiskt till mig i en dröm, berättar Järvelä.

– Det är en stor berättelse som kräver visuella, poetiska gestaltningar. Vi ska resa över hav, arbeta på fältet, dansa på byn, föda fem barn, ha ihjäl en ko och mycket, mycket mer. Jag har turen att få samarbeta med Heini Maaranen som scenograf, hon är en mästare på kreativa lösningar, medan Samu-Jussi Koski får sätta sin tidlösa elegans på kostymernas design. Det ska bli en spännande resa att ge Katrina liv igen efter alla år i glömska. Hon ska få en föreställning värdig sin storhet, förklarar Jakob Höglund, som regisserar pjäsen.

– Det här projektet handlar på många sätt om styrka. Kraft. Ännu har jag inte stigit in i processen, men här utifrån ser jag den som en kraftfull ström skapad av många kvinnor – arbetsgruppen, Sally Salminen och där i mitten står Katrina. Att Katrina har österbottniskt blod i sig kan jag självklart relatera till, men också till det åländska. Jag är sommarålänning sedan 14 år”, säger skådespelare Emma Klingenberg.

Katrina, premiär på Lilla Teatern i Helsingfors 31.1.2024. I samband med premiären på Lilla Teatern kommer biljetterna till salu till de föreställningar som spelas våren 2025 i Åbo på Åbo Svenska Teater och i Vasa på Wasa Teater. 

Läs en intervju med det konstnärliga teamet här.

Biljettpriser

Normalpris

39 €

Pensionärer

37 €

Grupper, min. 20 pers.

35 €

Studerande, arbetssökande

22 €

Kalender

Februari

07.02.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett
08.02.2025 | KL. 13.00

Katrina

Stora scenen Köp biljett
13.02.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett
14.02.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett
15.02.2025 | KL. 14.00

Katrina

Stora scenen Köp biljett
19.02.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett
21.02.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett
22.02.2025 | KL. 14.00

Katrina

Stora scenen Köp biljett
26.02.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett
28.02.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett

Mars

01.03.2025 | KL. 18.00

Katrina

Stora scenen Köp biljett
05.03.2025 | KL. 13.00

Katrina

Stora scenen Köp biljett
06.03.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett
07.03.2025 | KL. 18.30

Katrina

Stora scenen Köp biljett

Recensioner

Pinfärska musikalsatsningen Katrina är en fröjd för både ögon och öron, med en djup moderskapsskildring som extra plus.

Hufvudstadsbladet

Musikalen Katrina är en hisnande vacker skildring av en kvinnas livsöde i skärgården

YLE

Näkisipä Sally Salminen miten Emma Klingenberg loistaa Katrina-musikaalissa

Helsingin Sanomat

I centrum för alltsammans står Emma Klingenberg som Katrina, i den starkaste rollprestation jag sett henne göra hittills. Förväntningarna är på topp, Klingenberg är erfaren och skicklig på musikalscenen och behärskar också det snäppet intimare visformatet – men här visar hon på ett betydligt större djup än jag tidigare upplevt.

Hufvudstadsbladet

Det är en kolossalt gripande scenkonstupplevelse då Lilla Teatern sätter upp Katrina som musikal i regi av teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund.

YLE

Klingenberg on näyttämöllä suvereeni, häikäisevä. Mutta samanaikaisesti kun hän tekee vau-luokan yksilösuorituksen, on hän saumaton osa ensemblea yhdessä Aili Järvelän, Ulriikka Heikinheimon ja Senni Valtosen kanssa.

Helsingin Sanomat

Produktionsinfo

Roman

Sally Salminen

Dramatisering

Kaisa Lundán

Kompositör och arrangemang

Aili Järvelä

Regi

Jakob Höglund

Scenografi och rekvisitadesign

Heini Maaranen

Kostym

Samu-Jussi Koski

Ljusdesign

Tobias Lönnquist

Ljuddesign

Antero Mansikka

Mask

Pia Kähkönen

Dramaturg

Henna Piirto

På scenen: Emma Klingenberg, Aili Järvelä, Ulriikka Heikinheimo, Senni Valtonen.

Foto: Otto-Ville Väätäinen