Åländska författaren Sally Salminens succéroman Katrina från år 1936 erövrar tre finlandssvenska scener.
Lilla Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater samproducerar musikalen Katrina, i Kaisa Lundáns nyskrivna dramatisering med nykomponerad musik av Aili Järvelä. Föreställningen spelar på alla tre teatrars scener under åren 2024-2025.
– Planerna på ett möjligt samarbete mellan teatrarna har varit på gång redan länge, det är många pusselbitar som behöver falla på plats för att ro iland ett så här stort projekt med flera involverade. Ett samarbete mellan teatrarna ger möjlighet att förlänga en föreställnings livslängd. Men det som är kanske ännu viktigare är utbytet av arbetssätt, kunskap och infallsvinklar teatrarna emellan. Det utbytet gagnar det som sker på, men också omkring och bakom scenen, motiverar Kira-Emmi Pohtokari, teaterchef på Åbo Svenska Teater, Jakob Höglund, konstnärlig ledare för Lilla Teatern och Ann-Luise Bertell, teaterchef på Wasa Teater.
De skådespelande musikerna Aili Järvelä, Ulriikka Heikinheimo och Senni Valtonen samt skådespelaren Emma Klingenberg sjunger Katrinas hjärtskärande historia, som ännu nästan ett sekel senare ekar av relevans.
Den unga Katrina lockas av kärleken att flytta från Österbotten till Åland för att bli sjömanshustru. Trots att hon blir lämnad ensam i den torftiga stugan, lyckas hon gång på gång övervinna både yttre svårigheter och sig själv. Katrinas stolthet och rättvisa banar väg där hon utmanar samhällets normer och vad det är att vara kvinna.
– Det finns en väldig styrka hos kvinnor när de ställs inför omöjliga situationer, en envishet att fortsätta trots motgångar. Och trots att Katrina flera gånger själv gör fel behandlas hon med ömhet av författaren, säger Kaisa Lundán som dramatiserat pjäsen och tagit den till nutiden.
Sally Salminen vann en nordisk romanpristävling och slog med sin debutroman Katrina (1936) igenom som författare med dunder och brak. Romanen är en folklivsskildring som har utkommit i många upplagor och översatts till en mängd språk.
I en intervju från år 1954 berättar Salminen om hur hon berördes starkt av sånger som sjöngs av Hembygdskören. Musiken har en framträdande roll i den här samproducerade föreställningen. Aili Järvelä debuterar som musikalkompositör.
– Jag visste inte hur man gör och fick helt enkelt prova mig fram. En av melodierna kom faktiskt till mig i en dröm, berättar Järvelä.
– Det är en stor berättelse som kräver visuella, poetiska gestaltningar. Vi ska resa över hav, arbeta på fältet, dansa på byn, föda fem barn, ha ihjäl en ko och mycket, mycket mer. Jag har turen att få samarbeta med Heini Maaranen som scenograf, hon är en mästare på kreativa lösningar, medan Samu-Jussi Koski får sätta sin tidlösa elegans på kostymernas design. Det ska bli en spännande resa att ge Katrina liv igen efter alla år i glömska. Hon ska få en föreställning värdig sin storhet, förklarar Jakob Höglund, som regisserar pjäsen.
– Det här projektet handlar på många sätt om styrka. Kraft. Ännu har jag inte stigit in i processen, men här utifrån ser jag den som en kraftfull ström skapad av många kvinnor – arbetsgruppen, Sally Salminen och där i mitten står Katrina. Att Katrina har österbottniskt blod i sig kan jag självklart relatera till, men också till det åländska. Jag är sommarålänning sedan 14 år, säger skådespelare Emma Klingenberg.
Katrina hade premiär på Lilla Teatern i Helsingfors 31.1.2024.
Läs en intervju med det konstnärliga teamet här.
Kom och lyssna till och diskutera med Jakob Höglund, regissör och idag även Lilla teaterns konstnärliga ledare. Vi samtalar om vägen fram till Katrina och arbetet med föreställningen.
Jakob Höglund gjorde sig känd för Åbopubliken med sin uppsättning av Stormskärs Maja på Åbo Svenska Teater år 2015. Efter det har publiken fått njuta av en imponerande rad föreställningar där berättelser förstärks av ett formspråk, där en tydlig visuell linje flätas ihop med musik och rörelse, något som blivit Höglunds varumärke.
KATRINA är, lik Stormskärs Maja, en skärgårdsskildring, där en stark kvinna får stå i rampljuset. “Det är en stor berättelse som kräver visuella, poetiska gestaltningar. […] Hon ska få en föreställning värdig sin storhet”, förklarar Höglund.
Välkommen att samtala fre 7.2.2025 kl. 17.30 på Tiljan.
Anmäl dig i biljettförsäljningen. Samtalet är gratis.
biljetter@abosvenskateater.fi / 02-277 7377.