Tre syskon. Tre olika liv. Och en kopp kaffe på det.
Efter att mamma Alice har dött träffas Mikaela, Niklas och Maria. Syskonen träffas sällan. Mikaela och Maria kommer till barndomshemmet vid åkerkanten första gången på flera år. Här på landsbygden går bussarna allt mer sällan. Niklas har bott kvar hela sitt liv. Han och hemvårdaren Pati har redan dödstädat åt Alice.
Hur handskas syskonen med minnen och känslor som bubblar till ytan? Vilka roller faller de i, när de samlas under samma tak?
Per Ehrströms nyskrivna dramakomedi kombinerar tragikomik och varmhjärtade och tröstande iakttagelser om hur tafatta vi människor kan vara när det kommer till förlust och familjeförhållanden. Det som blir kvar handlar om val i livet, om syskonrelationer och om – det som blir kvar.
Lördagen 15.3 kl. 18.15, efter föreställningen av Det som bli kvar, samtalar teaterchef Kira-Emmi Pohtokari med dramatikern Per Ehrström. Det som blir kvar är Per Ehrströms debutpjäs.
Hur ser skrivprocessen ut, från idé till färdigt manuskript? Hur känns det att ge över stafettpinnen till regissören; att se sitt verk ta form på scenen, i någon annans tolkning? Och varför valde Ehrström att berätta just den här berättelsen, om syskonrelationer och en landsbygd där bussarna går alltmer sällan.
Samtalet sker på Tiljan och caféet är öppet innan samtalet börjar! Välkomna!
Samtalet är gratis, men kom ihåg att anmäla dig i biljettförsäljningen:
biljetter@abosvenskateater.fi / 02-277 7377
Välkomna på medlemsträff och publiksamtal!
Lördagen 15.3 kl. 18.15, EFTER föreställningen av Det som bli kvar, samtalar teaterchef Kira-Emmi Pohtokari med dramatikern Per Ehrström. Det som blir kvar är Per Ehrströms debutpjäs.
Hur ser skrivprocessen ut, från idé till färdigt manuskript? Hur känns det att ge över stafettpinnen till regissören; att se sitt verk ta form på scenen, i någon annans tolkning? Och varför valde Ehrström att berätta just den här berättelsen, om syskonrelationer och en landsbygd där bussarna går alltmer sällan?
Samtalet sker på Tiljan och medlemmar bjuds på kaffe med litet tilltugg!
Kom ihåg att köpa biljett till föreställningen och anmäla dig och dina ev. allergier mm i biljettförsäljningen senast ons 12.3! Då har vi dukat färdigt på bordet på Tiljan när du kommer.
biljetter@abosvenskateater.fi / 02-277 7377
Vi erbjuder syntolkning till alla föreställningar av Det som blir kvar. Syntolkningen kan följas med i appen Subtitle Mobile.
Du kan ladda ner applikationen från App Store eller Google Play.
När du öppnat applikationen, välj syntolkningsfunktionen via Inställningar. Fyll i bokstavskoden du hittar på din biljett eller läs in QR-koden som finns framme i teaterhuset. Våra publikvärdar hjälper gärna till! Det finns en pjäsintroduktion du kan lyssna på innan föreställningen.
Då du tryckt på Startknappen börjar syntolkningen automatiskt då föreställningen börjar, och du kan justera ljudhastigheten direkt i applikationen. Syntolkningen fortsätter också automatiskt efter pausen om appen är aktiverad.
Efter föreställningen kan du stänga applikationen.
Vi vill gärna höra vad du tyckte om syntolkningen och applikationen för att kunna utveckla tjänsten ytterligare!
OBS! Ta med dina egna hörlurar för att kunna följa med syntolkningen!
Vad betyder det när en föreställning är syntolkad?
Kort sagt innebär syntolkning att verbalisera det visuella. Syntolkningen sker genom en öronsnäcka för dem som vill ha tillgång till syntolkningen. Syntolken berättar och beskriver det som sker på scenen; vilka som är på scenen, vad de har på sig, ansiktsuttryck, kroppsspråk, scenografi och dylikt. Syntolkning kompletterar den hörda upplevelsen, så att man kan följa med handlingen och föreställningen.
Åbo Svenska Teater syntolkar på svenska.
Du kan läsa mera om syntolkning här.
En föreställning med syntolkning påverkar inte dem i publiken som inte tar del av syntolkningen, för resten av publiken är det en helt vanlig föreställning. Syntolkning är ett sätt att göra teater tillgängligt även för dem med nedsatt syn och är en väsentlig del av ett tillgängligt kulturutbud
Det som blir kvar av Per Ehrström är en ny dramakomedi där syskonen Niklas, Maria och Mikaela tvingas mötas i sitt barndomshem efter att deras mamma Alice har dött. Pjäsen följer deras samtal och handlingar under tiden de hanterar det praktiska efter dödsfallet, såsom hemmet och begravningen.
Handlingen inleds i ett mörkt vardagsrum där Alice ligger i en sjukhussäng, tungt andandes. Niklas rör sig tyst i bakgrunden. Pati, mammans vårdare, dyker upp och börjar ta hand om hushållet. När Mikaela och Maria anländer blir det tydligt att syskonen har olika syn på hur saker ska hanteras. Genom scener fyllda med vardagliga sysslor, som att koka kaffe, sortera lådor och värma mat, avslöjas deras minnen och konflikter.
Niklas har bott kvar i huset och tagit hand om Alice, men hans boende och sätt att leva blir ett återkommande tema. Mikaela vill effektivt ordna upp allt medan Maria försöker balansera mellan sina egna känslor och syskonens behov. Repliker som ”Hon ville att vi skulle ha det lätt” och ”Vad tror du? Klarar jag mig?” visar deras olika sätt att bearbeta sorgen.
Pati beskriver Alices sista tid och hur hon förberedde sig för att inte lämna en börda efter sig. Hemmet, fyllt av gamla möbler och lådor, speglar familjens historia och de band som fortfarande binder dem samman. Pjäsen består av flera korta scener som pendlar mellan praktiska göromål och känslomässiga samtal. Genom repliker och tystnader framträder syskonens olika personligheter och deras sätt att hantera förlusten av sin mamma.