Hoppa till sidans innehåll

Biljettförsäljningen är stängd 1.6-12.8. Biljettbokningar kan göras per telefon och e-post t.o.m. 7.6. Efter det kan biljetter köpas i vår webbshop.

FÖRLORARNA – något helt nytt och på nytt sätt

Som kontrast till det gamla teaterhuset har ÅSTs teaterchef Kira-Emmi Pohtokari valt att låta skapa en helt ny föreställning, på nytt sätt och med en för ÅST och Åbopubliken från tidigare okänd arbetsgrupp med den nya generationens unga teatermakare. Samarbetet med föreställningens regissör Hallveig Eiríksdóttir har sitt ursprung i plattformen Kenttäakatemia, som är en bro från registudier på Teaterhögskolan till arbetsliv på någon institutionsteater.

Föreställningen Förlorarna ställer frågor om samhällets ständiga krav på att prestera som vinnare i den senkapitalistiska världen där ingenting känns tillräckligt. Bär vi på en känsla av av meningslöst strävande om samhället redan förutbestämmer vilka av oss som kan vara bäst och vem som är utvald att bli en förlorare? Förlorarna betraktar förlorare och vinnare med avstamp i idrottsvärlden, närmare bestämt i handbollsvärlden. Arbetsgruppen skapar materialet tillsammans genom att undersöka sporten som en plats där samhällets hierarkier visas som starkast.

– Det händer oss alla att vi någon gång i livet förlorar och trots att det i stunden kan kännas tungt  kan det vara startskottet för något nytt. I efterhand ser man kanske inte så mycket på förlusten utan istället på det nya som började efteråt, säger regissör Hallveig Eiríksdóttir och dramaturg Per Ehrström. 

På scenen ses ÅSTs ensemble. Premiär blir det i september 2024 på Stora scenen. 

Biljetterna till Förlorarna kommer till salu i februari.

Föreställningen textas på svenska och finska.

Arbetsgruppen:

Regi Hallveig Kristin Eiríksdóttir
Föreställningsdramaturg Per Ehrström
Scenograf och kostymör Riku Suvitie
Ljuddesigner Tuuli Kainulainen

Hallveig Kristin Eiríksdóttir

Hallveig Kristin Eiriksdottir kommer från Reykjavík, Island. Hon studerade regi och performanskonst på Islands Teaterhögskola, Iceland University of the Arts och tog examen därifrån 2018. Sen dess har hon jobbat med föreställningar och pjäser på Islands Nationalteater, Reykjaviks Stadsteater och RÚV (Islands Nationalradio), och har blivit nominerad till Islands teaterpris för tre av dessa projekt. Hon är även grundare till flera teatergrupper.  Eiríksdóttir  kom till Finland först för att jobba med den finlandssvenska teatergruppen Blaue Frau 2019 med föreställningen Harlequin (som fick Antonia-priset 2019) och blev då förälskad i landet och bestämde sig för att söka till Teaterhögskolan i Helsingfors. Förlorarna är hennes slutarbete och samtidigt hennes regidebut på en finländsk institutionsteater.
 

Per Ehrström

Per Ehrström är dramaturg utbildad vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Under de senaste åren har han jobbat som föreställningsdramaturg, manusförfattare och medskapare av föreställningar för bl.a WAUHAUS, Blaue Frau, Klockriketeatern och den tyska scenkonstgruppen She She Pop. Han har undervisat vid Konstuniversitetets Teaterhögskola, Yrkeshögskolan Novia och vid Cirko – centret för nycirkus. Ehrström har bakgrund som skådespelare och har varit anställd vid Wasa Teater, Unga teatern och Svenska Teatern. Nu jobbar han för första gången på Åbo Svenska Teater.

 

Riku Suvitie

Riku Suvitie är en scenograf vars arbete präglas av platsspecifikhet, politiskt tänkande och centraleuropeiska influenser. För närvarande arbetar Suvitie som frilansande scenograf, kostymdesigner och videoskapare på flera teatrar. Bland hans senaste verk i Åbo-regionen finns bland annat ”Solaris”, som hade premiär på Turun Kaupunginteatteri (Åbo stadsteater) i september 2023.

Tuuli Kainulainen

Tuuli Kainulainen är proffs inom musik och scenkonst. Hon tog examen från Sibelius-Akademin år 2021 och genomför nu sin andra mastersexamen vid Teaterhögskolan. Kainulainen arbetar som kompositör, ljuddesigner, musiker, artist och lärare. För närvarande hämtar hon inspiration från techno, rörelse och lek, samt skönheten i det ofullständiga.

Du kanske även är intresserad av andra samarbeten?