Shakespeares klassiker är aktuella också idag
De mänskliga temana i Shakespeares pjäser är tidlösa och universellt identifierbara. Verken är framför allt en samhällsdebatt med publiken.
Åbo Svenska Teaterhus får äntligen en efterlängtad och välbehövd grundrenovering. Teaterns personal och styrelse har hörsammats inför beslutet om renoveringen. En strategiprocess inleds också nu för teaterns framtida verksamhet och utveckling.
Byggnaden där Åbo Svenska Teater (ÅST) verkar vid salutorget i centrum av Åbo kommer att genomgå en omfattande renovering under de kommande åren. Byggnaden ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi (SÅA).
-Vi är glada att beslutet om teaterhusets grundrenovering nu är fattat. Teaterns grundrenoveringsarbetsgrupp har jobbat hårt för renoveringen redan över tre år, säger Tina Grabber, ÅSTs administrativa chef. Grundrenoveringen beräknas inledas år 2027 och bli klar till år 2029 då teaterhuset fyller 190 år och Åbo stad firar sitt 800-årsjubileum.
-ÅST verkar i Finlands äldsta teaterhus och att återställa byggnaden till sina glansdagar, samtidigt som vi beaktar dagens behov av tillgänglighet och förnyar all tänkbar el- , VVS- samt scenteknik är en kostsam historia. Det är fint att diskussionerna med stiftelsen har förts i god anda. Efter renoveringen bör teaterhuset inneha uppdaterad scenteknik och vara tillgängligt för all publik och personal, säger Hanna Guseff, Åbo svenska teaterförening rf styrelseordförande.
Teaterns verksamhet kommer att påverkas av renoveringen under många år. Det är en delorsak till att teaterföreningens styrelse initierat en strategiprocess som inleds redan nu. Syftet med den nya strategin är att stärka teaterns roll som en central kulturinstitution i Åbo, i regionen och som teater för hela det tvåspråkiga Finland.
– Målet med strategiarbetet är att säkerställa att teatern fortsätter att erbjuda högkvalitativa och relevanta föreställningar för en bred publik, i Finlands äldsta teaterhus och på turné. Strategiprocessen kommer att involvera en rad intressenter, inklusive teaterns personal, publik, samarbetspartners och andra aktörer inom kultursektorn, förklarar Guseff vidare.
– Teater skapas inte i det förflutna eller i ett vakuum. Teaterhusets ålder ger oss en anrik historia, men publikkontakten och relevansen av det innehåll vi arbetar med är förankrat i nuet. Frågor om vad ÅST är och kan vara konkretiseras ur ett annat perspektiv när vi tillfälligt är ute ur huset under renoveringen, utan vår kännspaka teatersalong. Under renoveringen kommer turnerandet att vara vår huvudscen.Vi och vår publik får inspireras av att teaterhändelsen kan vara mer platsspecifik, den ramas inte alltid in av en bekant salong eller scen. Det ser vi fram emot och vi ser också fram emot att återvända till ett nyrenoverat teaterhus, säger ÅSTs teaterchef Kira-Emmi Pohtokari.
För mer information, vänligen kontakta:
Hanna Guseff, ordförande
Tfn. 040 5562 051, hannafguseff@gmail.com
Kira-Emmi Pohtokari, teaterchef
Tfn. 050 380 9090, kira-emmi.pohtokari@abosvenskateater.fi
Tina Grabber, administrativ chef
Tfn. 040 5603 257, tina.grabber@abosvenskateater.fi
De mänskliga temana i Shakespeares pjäser är tidlösa och universellt identifierbara. Verken är framför allt en samhällsdebatt med publiken.
Stiftelsen för Åbo Akademi har glädjen att meddela att Freja-priset tilldelas Samuel Karlsson och Sandrina Lindgren, som båda gjort betydande avtryck inom teaterkonsten i Åbo och Åboland.
“Konst och kultur har ett egenvärde. Ett mångsidigt och uppskattat konst- och kulturliv är ett kännetecken för ett kulturland. Kulturen har stor betydelse för medborgarnas resiliens,