Hoppa till sidans innehåll

Förlorarna 11.10 & 12.10! Köp biljett

Stiftelsen för Åbo Akademi tilldelar Samuel Karlsson kulturpriset Freja-priset

Stiftelsen för Åbo Akademi har glädjen att meddela att Freja-priset tilldelas Samuel Karlsson och Sandrina Lindgren, som båda gjort betydande avtryck inom teaterkonsten i Åbo och Åboland. De har både berikat kulturlivet i regionen och banat väg för en ny generation av teaterutövare. Stiftelsen för Åbo Akademi delar ut Freja-priset vartannat år.  

Priset delas ut till en eller flera personer som gjort en betydande insats inom konstlivet i Åboland, med fokus på svenskspråkig kultur. I år låg fokus på scenkonst och femton teatrar i Åboland ombads inkomma med nomineringar. Freja-prisnämnden valde att uppmärksamma två pristagare och motiverar valet på följande sätt:  

Samuel Karlsson kombinerar en bred erfarenhet av både institutionsteater och amatörscener med en skarp konstnärlig blick och ett kommunikativt uttryck. Hans arbete sträcker sig över hela Åboland, inklusive skärgården, och han har blivit en förnyare inom teaterfältet. Sandrina Lindgren verkar både som soloartist och i ensemble och utmanar gränserna för scenkonst genom att arbeta på flera språk och med ordlös teater. Hon arbetar som dansare, skådespelare, koreograf och regissör och är känd för sitt innovativa arbete inom rörelse- och musikteater.”

– I en tid då kulturens egenvärde ständigt ifrågasätts och framtiden präglas av nedskärningar, blir Freja-priset en ljusglimt bland orosmolnen. Det känns väldigt betydelsefullt att få ett erkännande som lyfter fram mitt långsiktiga konstnärliga arbete och att prisnämnden ser en lovande framtid för mig. Jag är oerhört tacksam för priset, för nomineringen och för att jag får fortsätta arbeta med det jag brinner för, säger Karlsson.

Samuel Karlsson är utbildad vid Teaterhögskolan och tog examen 2016. Hans talang för dramatik och skådespeleri har snabbt fört honom in i rampljuset. Efter att ha inlett sin karriär hos Teaterboulaget i Pargas är han idag en central del av Åbo Svenska Teaters fasta ensemble.

Sandrina Lindgren är en mångsidig konstnär utbildad vid Amsterdam University of the Arts. Under det senaste decenniet har Lindgren haft Åbo som bas och samarbetat med teatrarna Grus Grus och Tehdasteatteri, två teatrar som ständigt förnyar och utvecklar scenkonsten.

– Jag känner mig glad och hedrad. Jag vill dela utmärkelsen med mina kollegor på Grus Grus Teater och andra aktörer inom Åbos fria kulturfält som alltid uppmuntrat mig att använda svenskan i konstskapandet. Jag tror detta är ett fint sätt att rikta uppmärksamheten på arbetsinsatser inom branschen som vanligtvis är osynliga för en bredare publik, säger Lindgren.

Freja-priset är uppkallat efter fruktbarhetens och framtidens gudinna i nordisk mytologi. Hederspriset delas ut vartannat år av Stiftelsen för Åbo Akademi till personer som gjort en betydande insats inom det svenska konstlivet i Åboland. Priset delas ut för andra gången. Prissumman är 15 000 euro.

– Under nuvarande ekonomiska omständigheter är kulturen igen tvungen att argumentera för sin betydelse. Därför sänder Stiftelsens för Åbo Akademi kulturpris just nu en viktig signal till samhället, samtidigt som priset uppmuntrar unga scenkonstnärer till att söka efter nya sätt att tänka och göra konst, säger Jukka Aaltonen, tidigare teaterchef vid Åbo Svenska Teater och ordförande för årets Freja-prisnämnd.

Priset delades ut på Stiftelsedagen den 1 oktober i Observatoriet klockan 10.15.

Gå till Stiftelsen för Åbo Akademis webbplats här.

Du kanske även är intresserad av andra nyheter