MORBROR VANJA

ca 2 h 40 min, inkl. 25 min paus
Svenska, textas på svenska och finska
Drama, Stora scenen

Tidlösa teman och varm humor

Premiär på Stora scenen 16.9 kl. 19. Pris: 10-49 €.

“Här är mitt liv och min kärlek – vad ska jag göra med dem?”

Definieras vi genom vårt arbete? Vi knegar på. Älskar vi rätt person? Lever vi ihop med för oss rätta människor? Är det viktigt att hålla upp en fasad fast man vet att innandömet ruttnar? Vi kommer kanske till en vändpunkt och frågar vi oss varför vi envist håller fast vid något omöjligt. Finns det en sanning eller möjligen flera? Inte har väl livet gått förlorat?

Den ålderstigne professor Serebryakov  har tillsammans med sin andra hustru, unga Jelena anlänt till sitt lantgods för sommaren. Hans dotter Sonja  och hennes morbror Vanja, bror till Serebryakovs första fru har i åratal tagit hand om godset. Samvaron tvingar dem nu att möta varandra och än mera skrämmande, att möta sig själva. Det finns inte en sanning, var och en har sin sanning och får också beskriva den. När hösten kommer är ingens liv sig längre likt.

Morbror Vanja är en vass men varm beskrivning av människor mitt i en stor brytningsfas, där arbete, kärlek och liv förändras radikalt. Tjechovs människor våndas av kärlek och av förstörelsen av naturens mångfald. 

Arbetet förändras, människor som känner sig överflödiga frågar sig hur de ska fylla sina dagar? Även i den dystraste stund beskådar Tjechov människan genom varm humor. Detsamma gör även Åbo Svenska Teaters Morbror Vanja. Föreställningen är en hyllning till människan som kan arbeta och älska men inte alltid i den ordning hen vill. Och på det sätt hen vill. 

”Dom som lever hundra, ett par hundra år efter oss, dom föraktar oss för att vi har levt så dumt och smaklöst. Dom har kanske kommit på hur man blir lycklig. Kanske” 

Åbo Svenska Teaters nya och mångfacetterade bearbetning av Morbror Vanja sätter människan i fokus, människan som söker sig själv i arbete och i kärlek. Den rörande och roliga klassikern, som kombinerar melankoli med humor framstår som aktuellare än någonsin.

 

Läs en resumé för föreställningen här.

 

Här finns en textversion av resumén.

 


Soppa & samtal

Lördag 30.10 kl. 11.30 dukar vi upp sopplunch på Tiljan i anslutning till föreställningen av Morbror Vanja, som börjar kl. 13.

Publiksamtalet gästas av Johanna Ilmakunnas, professor i nordisk historia vid Åbo Akademi. Välkommen att äta soppa (12€) och samtala om arbete och kulturhistoria.

Boka din plats via biljettförsäljningen senast 27.10.

 

Morbror Vanja är ett förtrollande, medryckande allkonstverk, stundtals så vackert att det nästan gör ont.

Hbl/Katja Sandqvist

10 poäng, 100% teaternjutning! Tack.

Publikröst

Ensemblen hittar både allvaret och vemodet i pjäsen.

YLE/Tomas Jansson

ÅSTs Morbror Vanja blir så något av ett allkonstverk, njutbart, mångbottnat och tankeväckande.

Ny Tid/Bianca Gräsbeck

Tuomo Rämön ohjaus on sopivasti modernisoitu, mutta näytelmän alkuperää kunnioittava.

TS/Frida Maria Pessi

Det är fascinerande att en 124 år gammal pjäs kan ställa så många frågor som är relevanta också idag

YLE/Tomas Jansson

Näytelmä kuvaa tarkasti ihmisten välisiä suhteita. Kiinnostavia säröjä kerrontaan syntyy roolituksesta ja esityksen visuaalisuudesta.

TS/Frida Maria Pessi

I ÅST:s uppsättning har Sonja (Daniela Franzell) den integritet och kraft som behövs för att hålla gården flytande.

ÅU / Ann-Christine Snickars

esteettisesti kaunis kokonaisuus, jossa Mika Haarasen puvustus ja lavastus ovat vahvassa visuaalisessa symbioosissa keskenään.

TS/Frida Maria Pessi

Produktionsinfo

PJÄSFÖRFATTARE Anton Tjechov (1860-1904)
REGI OCH BEARBETNING (PÅ FINSKA) Tuomo Rämö 
ÖVERSÄTTNING AV BEARBETNINGEN TILL SVENSKA Pekka Sonck
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN Mika Haaranen
LJUDDESIGN Hannu Hauta-aho
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
MASKDESIGN Sabina Segerström 
I ROLLERNA Vanja - Markus Riuttu, Sonja - Daniela Franzell, Professor Serebrjakov - Jukka Aaltonen, Jelena - Amanda Nyman, Doktor Astrov - Samuel Karlsson, Maria - Monica Nyman, Telegin - Ingemar Raukola

PREMIÄR 16.9.2021 på Stora scenen

TEXTAS PÅ FINSKA OCH SVENSKA.

Aaltonen Jukka
Franzell Daniela
Karlsson Samuel
Nyman Amanda
Nyman Monica
Raukola Ingemar
Riuttu Markus