MORBROR VANJA

max 2 h 30 min, inkl. paus
Svenska, textas på svenska och finska
Drama, Stora scenen

Tidlösa teman och varm humor

Biljetterna kommer till salu 27.4.2021.

“Här är min kärlek och mitt liv – vad ska jag göra med dem?”

Definieras vi genom vårt arbete? Vi knegar på. Älskar vi rätt person? Lever vi ihop med för oss rätta människor? Är det viktigt att hålla upp en fasad fast man vet att innandömet ruttnar? Vi kommer kanske till en vändpunkt och frågar vi oss varför vi envist håller fast vid något omöjligt. Finns det en sanning eller möjligen flera? Inte har väl livet gått förlorat?

Den ålderstigne professor Serebryakov  har tillsammans med sin andra hustru, unga Jelena anlänt till sitt lantgods för sommaren. Hans dotter Sonja  och hennes morbror Vanja, bror till Serebryakovs första fru har i åratal tagit hand om godset. Samvaron tvingar dem nu att möta varandra och än mera skrämmande, att möta sig själva. Det finns inte en sanning, var och en har sin sanning och får också beskriva den. När hösten kommer är ingens liv sig längre likt.

Morbror Vanja är en vass men varm beskrivning av människor mitt i en stor brytningsfas, där arbete, kärlek och liv förändras radikalt. Tjechovs människor våndas av kärlek och av förstörelsen av naturens mångfald. 

Arbetet förändras, människor som känner sig överflödiga frågar sig hur de ska fylla sina dagar? Även i den dystraste stund beskådar Tjechov människan genom varm humor. Detsamma gör även Åbo Svenska Teaters Morbror Vanja. Föreställningen är en hyllning till människan som kan arbeta och älska men inte alltid i den ordning hen vill. Och på det sätt hen vill. 

”Dom som lever hundra, ett par hundra år efter oss, dom föraktar oss för att vi har levt så dumt och smaklöst. Dom har kanske kommit på hur man blir lycklig. Kanske” 

Åbo Svenska Teaters nya och mångfacetterade bearbetning av Morbror Vanja sätter människan i fokus, människan som söker sig själv i arbete och i kärlek. Den rörande och roliga klassikern, som kombinerar melankoli med humor framstår som aktuellare än någonsin.

 

Produktionsinfo

PJÄSFÖRFATTARE Anton Tjechov (1869-1904)
REGI OCH BEARBETNING (PÅ FINSKA) Tuomo Rämö 
ÖVERSÄTTNING AV BEARBETNINGEN TILL SVENSKA Pekka Sonck
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN Mika Haaranen 
MASKDESIGN Sabina Segerström 
LJUDDESIGN Hannu Hauta-aho
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
I ROLLERNA Professor Serebrjakov, pensionerad professor - Jukka Aaltonen; Jelena, hans unga hustru - Amanda Nyman; Sonja, hans dotter i första äktenskapet - Daniela Franzell; Maria, mor till professorns första hustru - Monica Nyman; Morbror Vanja, hennes son - Markus Riuttu; Astrov, läkare - Samuel Karlsson; Telegin, ruinerad godsägare - Ingemar Raukola

PREMIÄR 16.9.2021 på Stora scenen

TEXTAS PÅ FINSKA OCH SVENSKA.

 

Vi och våra samarbetspartners (Lippu.fi, Google analytics, Google ads, Facebook, Vår chat Drift) vill erbjuda dig skräddarsydd service via webbkakor (s k cookies). Ta del av all fin teaterinfo här, godkänn kakorna och du är välkommen in! Vad betyder kaka i det här sammanhanget? Läs mer.

close