DEN SISTA CIGARREN

Tillbaka på repertoaren!

Ranta-runt-i-ringen-frågan lyder: Vem älskar vem? Spelas på Studion och på turné våren 2018.

Erotik är den drivande kraften genom livet. Förnekar man det, så förnekar man livet.

Ragnar är en pensionerad rektor, som är trött på sitt liv och speciellt på sitt slitna äktenskap och sin fru Anneli.  De kommunicerar med varandra genom tjat, ironi och avsiktliga missförstånd.

Tristessen leder till att Ragnar gör ett socialt experiment. Han känner sedan efter hur experimentet utfaller för honom själv och samtidigt iakttar han hur människorna i hans närhet reagerar.

Allt är inte som det ser ut och alla tycks gå igenom sina egna kriser.  Frågan lyder, vem älskar vem? Återvinningskärlek i luften! Och det sista som smakar i livet är en cigarr.

Bengt Ahlfors (f.1937) debuterade som dramatiker 1963 med pjäsen I våras på Lilla Teatern. Han är också regissör och har bland annat varit konstnärlig ledare för Svenska Teatern. Han har skrivit drygt 30 skådespel, mest komedier och kabaréer, men också dramer. Med över 200 produktioner utomlands är han den mest översatta och spelade finländska dramatikern.

Pjäsen är skriven av Bengt Ahlfors, regisseras av Jukka Aaltonen, och scenografin och dräktdesignen planeras av Jani Uljas. I rollerna spelar Thomas Backlund, Amanda Nyman, Monica Nyman och Bror Österlund.

 

Biljetter till föreställningarna på Lilla Teatern i Helsingfors kan köpas här!

Biljetter till föreställningarna på Alandica kan köpas här!

 


 

YLE: Ett proffsigt pjäshantverk​

Dialogen är rapp och flyter smidigt... Finurligheterna är väldoserade, och texten är fylld av igenkännbara figurer och problem.
YLE/Tomas Jansson

ÅU: En bas av allvar och en iscensättning som opererar lättsamt

Backlund lyckas fånga den blinda fläcken hos en egocentrisk man...Jag gillar mycket de sekundsnabba scenerna där Monica Nymans Anneli, hustru sedan fyrtiotvå år, står med ryggen mot publiken och lyckas kommunicera integritet och smärta...Bror Österlund toppar sin insats med den diskreta mimiken.
ÅU/Ann-Christine Snickars

VN: Genom båda akterna dånar skratten i salen

Tajmningen och ledigheten i skådespeleriet samt kemin skådespelarna emellan får publiken att glömma att detta är teater och bara luta sig tillbaka och svepas med i erotikens dramatiska svängar.
VN/Rebecca Mattbäck

HBL: Jukka Aaltonens regi är klassisk​

Det är en rutinerad trupp som Åbo Svenska Teater skickar ut på regionturné, och Jukka Aaltonens regi är klassisk. Bror Österlund sticker ut med finstämda stråk av ömhet i rollprestationen."
HBL/Ylva Perera

Spelplan

Februari 2018
TiOnToFr
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
    

Produktionsinfo

GENRE: Komedi
LÄNGD: ca 2 h inkl. paus
TEXT: Bengt Ahlfors
REGI: Jukka Aaltonen
SCENOGRAFI & DRÄKTDESIGN: Jani Uljas
I ROLLERNA: Thomas Backlund, Amanda Nyman, Monica Nyman och Bror Österlund

Föreställningen kan bokas av regionproducent Jan Lindroos, jan.lindroos(a)abosvenskateater.fi
eller tfn 044-054 2121.