Publikarbete

Vad är publikarbete?
Åbo Svenska Teater har både publikarbete som är riktat direkt till t.ex. dagis- och skolgrupper och företagsgrupper, men också program som är öppet för alla. Här kan du läsa mer om vad publikarbete är och innebär, sedan kan du klicka dig vidare till det som intresserar just dig.

Publikarbete innebär att man t.ex. för- och/eller efterbehandlar ett teaterbesök tillsammans med publiken. Detta för att åskådaren ska få en mångfasetterad och mera personlig upplevelse. 

På Åbo Svenska Teater riktas publikarbetet enligt föreställnigenns målgrupp antingen till vuxna eller till barn och unga och sker då bl.a. som en del av skolundervisningen i svenska och finska skolor. För vuxna, t.ex. yrkes- och företagsgrupper erbjuds bl.a. diskussionstillfällen samt guidade rundturer.

Varför ska publikarbete göras?
Publikarbete har två huvudsakliga syften, det konstnärliga och det sociala. Dels vill man lära åskådaren om konstformen teater och dels stärka åskådaren som individ och som en del av samhället. I fokus är att ge publiken en fördjupad konstupplevelse genom att ge den verktyg att tolka teater. Förarbetet har som uppgift att väcka åskådarnas intresse och nyfikenhet för pjäsen, samt att ge förhandskunskap som förbereder dem att ta emot och uppleva föreställningen. Efterarbetet ger åskådaren tid och utrymme att fundera och analysera kring sin upplevelse och förstå vad hen varit med om. Framför allt är det viktigt att förmedla att det inte finns något som automatiskt är rätt eller fel i en konstupplevelse.

Genom publikarbetet vill Åbo Svenska Teater inbjuda publiken till att vara delaktig. Vi vill sträva efter en god dialog samt en känsla av samhörighet och förståelse, dels åskådarna emellan och dels mellan ÅST och publiken. 

Frågor?
Om du har frågor eller önskemål gällande publikarbete, kontakta vår publikarbetare Ida Ridberg för mera information, per e-post ida.ridberg(at)abosvenskateater.fi eller per tel. 044-3445010.

 

Aktuellt

BLODGIVNING PÅ STORA SCENEN
Onsdag 13.3 kl. 12-18.
För tredje gången ordnas evenemanget tillsammans med blodtjänst. Vårt mål är 180 nu donatorer, hjälp oss att nå det rekordet!

Världsteaterdagen 27.3
Chatta med oss
Ära och berömmelse, applåder, rosor och champagne varje dag och inga lediga veckoslut! Sant eller falskt? Vem bestämmer hur en affisch skall se ut och varför? Hur mycket kostar en peruk? Vem väljer vilka pjäser vi spelar? 

Vad har du alltid velat veta om teaterarbetet?
Världsteaterdagen  firas den 27.3 och vi bjuder in dig att chatta med teaterarbetare live på Facebook. Du får chatta med vår teaterchef Jukka Aaltonen, Pette Rissanen som är fotograf och grafiker, maskerare Petriina Suomela och skådespelare Jerry Wahlforss. Du kan delta live eller skicka in frågor på förhand.

Tidtabell:
Kl. 13.30 Jukka Aaltonen
Kl. 14.00 Pette Rissanen
Kl. 18.00 Jerry Wahlforss
Kl. 18.30 Petriina Suomela

Världsteaterdagens budskap
Världsteaterdagens budskap, som i år är skrivet av den kubanska regissören och författaren Carlos Celdrán, läses upp före föreställningen av Främlingen på Stora scenen.