Styrelsen år 2020

 

Styrelseordförande:

Michael Lindholm
Över 25 år som företagare och jobbar nu som Senior Advisor på Turku Science Park Oy och hjälper där företag samt driver ett projekt för att främja användning av nya teknologier såsom t.ex. maskinlärning (AI). Också ordförande för det Svenska Nätverket i Företagarna i Finland.

Vice styrelseordförande:

Martin Nordell
Ekonomiedoktor specialiserad på strategiarbete. Även sommelier och en mycket anlitad champagne- och vinexpert. Fyller nu sina dagar med champagne, strategi och styrelsearbete. Ibland på samma gång...

Styrelsemedlemmar: 

Ann-Helen Berg
Politices magister, frilansskribent. Brinner för kultur i alla former. Arbetar på en romantrilogi om flyktingsituationen i Europa och tillbringade år 2018 6 månader som Svenska Kulturfondens vistelsestipendiat i Grez-sur-Loing, Frankrike. Bor i Åbo och Borgå.

Anders Helenius
Komiker och manusförfattare på två till tre språk. Har sen stand up-debuten 2003 jobbat sig fram på humorfältet i Finland. Är utöver aktivt turnerande programledare för Närapå Veckans Studio (Yle2). Grundstenen för pajasandet murades på Teaterboulagets kalkdammiga scen i Pargas.

Helene Honkasaari
FM med ett kulturintresse samt kommunalpolitiskt aktiv i Åbo.

Eero Linjama
Fungerar som utbildnings- och undersökningschef i musik och scenkonst vid Åbo yrkeshögskolans Konstakademi. Ansvarar för utbildningsprogrammen i cirkus, dans, musik och teater/dockteater. Innehar också flera förtroendeuppdrag i olika kulturföreningar och stiftelser.

Sara Nyman
En kulturintresserad feminist, som helst läser och skriver. Spelar på fritiden roller derby i Dirty River Roller Derby (Åbo).

Teija Raninen
Ansvarar för utvecklingen av upplevelseindustrin (spel, film och turism) i Turku Science Park. Har en lång karriär inom filmindustrin som filmkommissionär i Västra Finlands Filmkommission.

Sixten Westerby
Är rektor för Arbis i Åbo. Har jobbat på olika chefsposter inom YLE såväl i Åbo som Helsingfors under drygt 20 år samt som undervisningschef i Pargas stad och personalchef för Kårkulla samkommun. Är i grunden EM från ÅA. Sitter på ett antal styrelseposter i olika organisationer.

 

Artistföreningens representanter:

Jerry Wahlforss
Fastanställd skådespelare på ÅST sedan 2008. Är också styrelsemedlem i Finlands svenska skådespelarförbund. Har jobbat på många av de finlandssvenska teatrarna, men också på det finskspråkiga fältet i Helsingfors, Tammerfors och nu senast på Åbo Stadsteater.

Daniela Franzell (adjung.)
Fast anställd skådespelare på Åbo Svenska Teater. Daniela fungerar också som sekreterare i artistföreningen på teatern.

 

Dramaturgernas och regissörernas representant:

Tove Appelgren (adjung.)
Dramaturg på Åbo Svenska Teater från och med 2018. Har examen från Teaterhögskolans regilinje och har jobbat för olika teatrar i Finland men mest för Teater Taimine. Hennes pjäser är uppsatta i Sverige, Tyskland och Estland och hennes böcker om Vesta-Linnéa kan läsas på tretton olika språk.

 

TEME-anslutna anställdas representanter:

Antti Niitemaa (adjung.)
Jag har jobbat som freelance-ljusdesigner och med andra uppgifter inom branchen i tjugo år, både i ljus – och ljudåtergivningsföretag samt inom teatervärlden. På Åbo Svenska Teater har jag jobbat sedan 2011 och som fastanställd ljusmästare sedan år 2017. Jag tycker mycket om jobba med just ljusdesign, jag är en kreativ människa. Teatern har följt mig under hela mitt liv, allt från barndomens amatörteatrar till mitt nuvarande yrke.

Ida Ridberg (adjung.)
Jag arbetar på Åbo Svenska Teater som publikarbetare och försäljningskoordinator, samt som freelance-producent för bl.a. Teaterboulage under fritiden. Jag började på teatern hösten 2014 och är fastanställd sedan våren 2017. Teater och kultur har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas, och i.o.m. en examen i Kulturproducentskap från år 2012 har jag möjligheten arbeta med teater och upplevelser på heltid.

Föredragande: teaterchef Jukka Aaltonen och administrativ chef Tina Grabber

Vi och våra samarbetspartners (Lippu.fi, Google analytics, Google ads, Facebook, Vår chat Drift) vill erbjuda dig skräddarsydd service via webbkakor (s k cookies). Ta del av all fin teaterinfo här, godkänn kakorna och du är välkommen in! Vad betyder kaka i det här sammanhanget? Läs mer.

close