Hoppa till sidans innehåll

Musikalen Something Rotten! spelas denna vecka 29.9 och 30.9. Köp biljett!

Festival

MiM

I oktober ordnar MiM - Nya dramatiker "Vi skriver för er -ny dramatik 2023" för andra året! Festivalen går av stapeln i Åbo och skapas i samarbete med Åbo Svenska Teater.

Speltid

29.10 kl. 12-18

Språk

Svenska och engelska

Spelas

Studioscenen

Vi skriver för er – ny dramatik 2023

En festival för nyskriven dramatik!
På Studioscenen 29.10.2023 kl. 12-18.

I oktober ordnar MiM – Nya dramatiker ”Vi skriver för er -ny dramatik 2023” andra året i sträck! Festivalen går av stapeln i Åbo och skapas i samarbete med Åbo Svenska Teater. Under festivalen presenteras en mängd nya texter i olika former och vi får höra diskussioner om hur ny dramatik kunde skapa en ny och entusiastisk teaterpublik i Svenskfinland. Syftet med festivalen är att uppmuntra, utveckla och presentera nya dramatiska verk på svenska av nya dramatiker. Dramatikerna involverade i projektet består av medlemmar i MiM – Nya dramatiker, samt studenter från kursen Litterär produktion vid Åbo Akademi.

MiM – Nya dramatikers verksamhet grundar sig på tesen att alla kan skriva dramatik. Gruppen vill skapa en kultur kring dramatik som får människor att känna att de kan skriva sina egna berättelser. Samtidigt vill MiM skapa en publik som ser nydramatik som en spännande del av konstfältet.

MiM har sin verksamhet i Luckan Helsingfors där medlemmarna träffas för månatliga verkstäder och utvecklar nya texter. Genom skrivövningar och diskussion bearbetas manus av varierande längd, beroende på medlemmarnas erfarenhet och ambitionsnivå. Ett urval av gruppens pjäser 2023 kommer att presenteras som en del av Vi skriver för er – ny dramatik 2023 på Studioscenen 29.10.

Program

  • Framföranden av tre/fyra kortpjäser skrivna av medlemmar i MiM-Nya dramatiker. Kortpjäserna framförs av unga amatörskådespelare ur MiM-Nya dramatiker.
  • Föreställningar av en/två nya enaktare skrivna av medlemmar i MiM-Nya dramatiker. Enaktarna framförs av professionella skådespelare.
  • En paneldiskussion med inbjudna gäster. Diskussionstemat: Nya dramatiker – hur skapa deras publik?
  • Drama slam.

Tofubarn av Zacharias Hägerstrand

I rollerna: Henrik Heselius, Viktor Idman, Patrik Kumpulainen, Steina Öhman

”Isak, en nervös och tillbakadragen pojke, bor tillsammans med sin mamma Elisa i en trång lägenhet. När han fyller femton får han veta att han är gjord av tofu. Det är svårt att smälta när man är så ung, så mjuk, så ensam. När man är formbar. Som vilket barn som helst.”

Zacharias Hägerstrand (27) är bosatt i Helsingfors och besatt av att skriva texter för scenen. Han har medverkat i MiM sedan 2016 och författat audiodramat ”Därinne” i samband med svenska YLE:s skräcksatsning ”Låt det mörka komma ut” (2022). Historierna kommer enligt honom från sprickorna i det mänskliga, i det som överväldigar oss, där orden nästan inte räcker till. Och historierna är inbjudningar till detta andra, till underhållning och undersökning, för att fyllas med skratt och förtvivlan. Kanske till och med hopp.

Draken och Prinsessan av Leo Larjanko

Läsning: MiM-medlemmar

Draken och Prinsessan är en kort humorfylld pjäs om hur någonting som är självklart för någon inte nödvändigtvis är självklart för någon annan. Vad betyder det egentligen att vara en prinsessa eller en drake i en sagoberättelse? Vem är det riktigt som bestämmer vem som är vem, vad som är vad?

De kallar oss för busfrön av Rebecca Nordman

I rollerna: Stella Laine, Rebecca Nordman

”Sara och Eva är tysta flickor. De gör som de blir tillsagda, följer order, smälter in i väggarna och håller tyst. I sin önskan att förändra situationen skapar de twitterkontot Rascals, med syftet att filma olika naiva bus de utför. Ingen kommer ju någonsin få veta att det är de när ett av busen spårar ut.”

Rebecca Nordman heter jag och jag har skrivit pjäser i nio år, en del längre och en del korta. Jag är 28 år gammal, och skriver ofta pjäser riktade till ungdomar, eftersom det är en så rolig målgrupp att ta i beaktande till!

Fabriken av Mira Nyman

I rollerna: Mira Nyman

Den gamla fabriken i den lilla byn ska rivas. Före detta arbetskamraterna Siri och Klara möts igen efter fem år från varandra. Mycket har förändrats, Klara har fått barn och Siri ska iväg till Amerika för att gifta sig. Men det verkar som att fabriken står i vägen för planerna att gå vidare i livet. Ting, bokstavligt talat, grävs upp till ytan.

Mira Nyman älskar att jobba med dialog, och att nå en karaktärs kärna genom hur denna uttrycker sig. I sina verk jobbar hon med att försöka förstå människan. Det som intresserar henne mest i sitt skrivande är när personer behöver ta gränsöverskridande åtgärder för att kunna hantera vardagen. Vad är det som sker hos en person när det bara finns en enda utväg?

Mira tog en Bachelor i Manusförfattande år 2022 i Oslo, och har tidigare studerat Dramatik på Biskops Arnö i Stockholm.

MiM – Nya dramatiker grundades 2014 av dramatikerna Julian Garner och Hanna Åkerfelt, med målet att introducera ungdomar till grundkunskaper för dramatiskt berättande och på så sätt ge dem färdigheter att skriva sina egna berättelser.

Verksamheten har sedan dess grundat sig på regelbundna verkstäder som handleds av Garner. Under hans karriär har han skrivit över 40 pjäser och arbetat bl.a. som ledare för VNF Teaterlinjen (2001-2004) och som dramaturg vid Svenska Teatern (2013-2016). MiM presenterar regelbundet sina verk i form av drama slams, läsningar och produktioner med professionella skådespelare. Sedan 2020 har MiM – Nya dramatiker samarbetat med Luckan Helsingfors, som givit gruppen en alltmer större publik och även nya medlemmar.

Biljettpriser

Alla biljetter är gratis, anmälningar tas emot i teaterns biljettförsäljning, tfn 02-277 7377 eller biljetter@abosvenskateater.fi

Produktionsinfo

På scenen

Dramatiker, skådespelare samt panelister

Datum

29.10 kl. 12-18 på Studioscenen

Längd

6 h inkl. pauser då publiken kan köpa drycker och tilltugg