Hoppa till sidans innehåll

Something Rotten! denna vecka: 1.3 & 2.3! Köp biljett!

Drama

Gästspel

Frans

Pjäsen om livet för dövblinde Frans Leijon (1879 – 1947) är en berättelse om enastående motståndskraft och seger mitt i svårigheter.

Spelas

8.4.2024 kl. 18

Längd

ca 1 h, ingen paus

Språk

Finlandssvenskt teckenspråk, tolkad och beskrivande tolkning till finska.

Scen

Studioscenen

Teaterpjäsen som berättar om livet för dövblinde Frans Leijon (1879 – 1947) är en berättelse om enastående motståndskraft och seger mitt i svårigheter. Född år 1879 i Yläne, förlorade han både synen och hörseln som barn när smittkoppor slog till. 

Plötsligt var allt tyst och mörkt, vilket gjorde att vardagliga sysslor som att gå väldigt svårt. Istället kröp han på alla fyra, kämpade, stal och bet mot alla som närmade sig honom. Tills Frans mötte läraren Anna Heikel i skolan, som öppnade upp ett nytt sätt att uppleva världen genom doft och beröring. 

Trots att Frans liv förvandlades till blind och döv, hjälpte lärarens envishet och tålamod honom att lära sig teckenspråk och att kommunicera genom beröring. Han kunde skapa genom sina unika färdigheter med händerna och forma en egen syn på världen.   

Pjäsen skildrar livets hårdhet och dess skönhet genom Frans ögon – han såg världen med sina händer och fingrar. Den framhäver den stolta Frans envishet och bryter fördomar mot dövblinda. 

Pjäsen förmedlar att dövblindhet inte är ett hinder för att uppleva skönhet. Den betonar också att kognitiva färdigheter inte är beroende av språk- eller kommunikationsmetoder. 

Regissören strävar efter att vidga konstnärliga uppfattningar och lyfta fram livsvärden för olika språk – och kulturgrupper, och därigenom belysa Frans Leijons unika berättelses kraft och mod.

Biljettpriser

Normalpris

24 €

Pensionärer

20 €

Studerande / arbetssökande / synskadade

18 €

Barn, 5-16 år

8,50 €

Produktionsinfo

Manus:

Sarah Remgren

Manusets bearbetning och regi:

Marita S. Barber

Scenografi:

Debbie Z. Rennie

Kostym:

Christina Yalcin

Mask:

Anna Olofson

Ljus:

Jörgen Haimanas

Dramaturg:

Alexander Charlamov

Medverkande;

Aki Pirkola och Mette Marqvardsen

Teckenspråkskonsulter:

Janne Kankkonen och Tomas Uusimäki

Expert på dövblindhet:

Tuija Mustonen

Fotografi:

Mikael Sundberg

Grafik:

Jonas Kemppi

Tack till:

Anita Hellöre, Jakobstad dövas förenings r.f., Suomen Kuurosokeat ry, Risto Hoikkanen, Heli Rupponen, Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.

En samproduktion mellan:

Teatteri Totti ja/och Riksteatern Crea 2024