Siirry pääsisältöön

Something Rotten! tällä viikolla: 1.3 & 2.3! Osta lippu!

Draama

Vierailu

Frans

Kuurosokea Frans Leijonin (1879–1947) elämästä kertova näytelmä on tarina poikkeuksellisesta resilienssistä ja voitosta vaikeuksien keskellä.

Esitetään

8.4.2024 klo 18

Aika

n 1 h, ei väliaikaa

Kieli

Suomenruotsalainen viittomakieli, puhe- ja kuvailutulkkaus suomeksi

Näyttämö

Studionäyttämö

Kuurosokea Frans Leijonin (1879–1947) elämästä kertova näytelmä on tarina poikkeuksellisesta resilienssistä ja voitosta vaikeuksien keskellä. Syntynyt vuonna 1879 Yläneellä, hän menetti pienenä sekä näkö- että kuulonsa isorokon iskettyä.

Yhtäkkiä kaikki oli hiljaista ja pimeää, mikä teki jokapäiväisistä askareista kuten kävelemistä, haasteellista. Hän ryömii nelikontin ja tapellen, puri ja varasteli, kunnes kohtasi koulussa opettajan Anna Heikelin, joka avasi hänelle uuden tavan kokea maailma hajujen ja kosketuksen kautta. 

Vaikka Fransin elämä muuttui sokeaksi ja kuuroksi, opettajan sitkeys ja kärsivällisyys auttoivat häntä oppimaan viittomakieltä ja kommunikoimaan kosketuksen avulla. Hän kykeni luomaa ainutlaatuisia taitoja käsillään ja muodostamaan omanlaisensa näkökulman maailmaan.

Näytelmä kuvaa elämän kovuutta ja sen kauneutta Fransin silmin – hän näki maailman käsillään ja sormillaan. Se tuo esiin sinnikkään Fransin ylpeyden ja rikkoo ennakkoluuloja kuurosokeita kohtaan. 

Se viestii, että kuurosokeus ei ole este kauneuden näkemiselle. Näytelmä painottaa myös, että kognitiiviset taidot eivät ole riippuvaisia kielestä tai kommunikointimenetelmistä.

Ohjaaja haluaa avartaa taiteellisia käsityksiä ja korostaa eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvien elämäarvoja, tuoden esiin Frans Leijonin ainutlaatuisin tarinan voiman ja rohkeuden.

Lippujen hinnat

Normaalihinta

24 €

Eläkeläinen

20 €

Opiskelija / työtön / näkövammainen

18 €

Lapsi, 5-16 v

8,50 €

Esityksen tiedot

Käsikirjoitus:

Sarah Remgren

Käsikirjoituksen sovitus ja ohjaus:

Marita S. Barber

Lavastus:

Debbie Z. Rennie

Puvustus:

Christina Yalcin

Maskeeraus:

Anna Olofson

Valaistus:

Jörgen Haimanas

Dramaturgi:

Alexander Charlamov

Esiintyjät:

Aki Pirkola och Mette Marqvardsen

Viittomakielille käännöskonsultit:

Janne Kankkonen ja Tomas Uusimäki

Kuurosokeus asiantuntija:

Tuija Mustonen

Kuva:

Mikael Sundberg

Grafiikka:

Jonas Kemppi

Kiitokset:

Anita Hellöre, Jakobstad dövas förenings r.f., Suomen Kuurosokeat ry, Risto Hoikkanen, Heli Rupponen, Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.

Yhteistuotanto:

Teatteri Totti ja/och Riksteatern Crea 2024