Finland 100 år - Åbo Svenska Teater gör både tillsammans och inhemskt

 

Alla de fem pjäser som ÅST sätter upp under året är skrivna av finlandssvenska pjäsförfattare. I januari hade två pjäser premiär, barnpjäsen Tuva och Ture i hemligheternas hus av Ann-Luise Bertell och komedin Den sista cigarren av Bengt Ahlfors. I september har musikdramat  Piaf - jag ångrar ingenting premiär på Stora scenen. Texten till föreställningen är skriven av Peter Snickars. Från och med augusti startas också projektet Trädets sång i skolor runt om i teaterns region. Konceptet och idén är resultatet av ett internationellt samarbete och upphovspersonerna är Camilla Hellberg och Linda Mokko. En modern version av Josef Julius Wecksells pjäs Daniel Hjort har sin premiär 11.11 på Studion.

I enhällighet med statsrådets Finland 100-tema ”TILLSAMMANS” och med uppmaningen att hitta nya och till och med oväntade samarbetspartners vill Åbo Svenska Teater under Finlands 100-årsjubileumsår vara en samhällsaktiv teater genom att delta i och ordna olika evenemang tillsammans med andra.

På kvinnodagen den 8.3 kl. 12-18 ordnar teatern och Åbo blodtjänst en blodgivning på Stora scenen. Ingång direkt till scenen från Thalia, salongen är upplyst och fylls av ljuv musik ur bekanta musikaler. Målet är att få 100 donatorer under dagen. Blodtjänst egen blodgivning på Universitetsgatan är stängd den dagen.  Blodtjänst står för arrangemangen och serveringen, blodtjänsts chef klär ut sig till Dracula. Blomsterhandeln Tähkä delar ut rosor till alla kvinnliga donatorer.

Den 11.3 ger mentalisten Pete Poskiparta en gratis show. Biljetterna delas ut bl a via Mannerheims Barnskyddsförbund, Icehearts Åbo, Rädda Barnen rf Åbo, Turun ensi-ja turvakoti (skyddshemmet i Åbo), Röda Korset och Hope. Enkeli Group bjuder på kaffe, saft och bulle och Åbo Företagare, Analystica Oy, Teollisuuden rakentajat Oy, Disne Oy, Sofokus Oy, ABC-business Oy, Planlasse Oy, Makerspoint Oy, Parta ja Palmikko, Superanalytics, Viestintäharju och Matkatoimisto Heta står för personalkostnaderna.

Den 13.5 kommer teatern att delta i Taito Åbolands Hantverk miljökonstverk Knit ’n Tag Turku. Vi har reserverat ett träd vid Aura å och kommer att dekorera det med stickgraffiti gjord av teaterns personal. Vi har redan börjat virka!

I glasmontern mittemot Studioscenens ingång i Thalia ordnar teatern en tredelad miniutställning. På våren är temat 100 år av olika sorters skor. Vi har 1300 par skor i våra lager och nu ställer vi ut roliga, fantasifulla, annorlunda, vackra skor. Utställningen byter tema till sommaren och en tredje gång till hösten.

I augusti bär teaterns fasad stolt upp regnbågsflaggor under Pride-veckan.

Den 26.8 är det hundra dagar kvar till Finlands 100-årsdag. Vi publicerar en webbserie på teaterns webbplats och i Åbo Underrättelser där vi presenterar en arkivpärla per självständigt år, för att illustrera vad som har hänt i Finlands äldsta teaterhus åren 1917-2017.